Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Forskarna har kommit hem till Malmö

Igår kom Malmöforskarna som suttit fast i krigets Georgien hem igen. – Det var för riskabelt att stanna, våldet eskalerade, säger Karina Vamling.

Karina Vamling hennes make Revaz Tchantouria, och barnen Albert, 12, och Olga 17, kom hem till Malmö idag.
Malmö. Karina Vamling och hennes georgiske man Revaz Tchantouria, reste tillsammans med barnen Albert, 12, och Olga 17, till Georgien i fredags i ett Sida-projekt om Kaukasus.
Ytterligare en forskare från Malmö högskola, Märta-Lisa Magnusson var med på resan.
Familjen Vamling bodde på hotell i huvudstaden Tbilisi. Där upplevde de hur striderna utkämpades och Karina Vamling berättar om oron under nätterna.
– Vi hörde de ryska bombflygplanen komma in över staden. Det var väldigt obehagligt, säger Karina Vamling till Sydsvenskan.
Ute på stadens gator och torg försökte invånarna leva som vanligt. Men oron och rädslan var ständigt närvarande.
– Det var mycket oro, det märktes speciellt när det var någon nyhetssändning på tv. Då flockades människor runt om kring.
I tisdags kunde familjen till slut lämna fasorna i Georgien. De fick plats på svenska ambassadens evakueringsbuss och fördes först till Jerevan i Armenien.
Därifrån sattes de på ett flyg till Riga. 13.30 på onsdagen landade de på Kastrup.
Hur känns det nu, att vara hemma igen?
– Skönt, men man tänker också på de som är kvar och kan hamna i farliga situationer. Det är förstås jobbigt, säger Karina Vamling.
Läs alla artiklar om: Striderna i Kaukasien
Gå till toppen