Nyheter

När taktäckaren kom till byn

Adam Ooms är inte bara duktig på att lägga vasstak. Han kan dessutom titulera sig skandinavisk mästare

i precisionskast med liten vassbale.

Bild: Foto: Leif Å Andersson
SÖDRA ÅBY. Det något udda mästerskapet avgörs i Danmark en gång om året. Och för första gången i tävlingens historia har den förgyllda pokalen hamnat på den här sidan Sundet.
- Något som retar danskarna mycket, konstaterar Adam Ooms och skrattar hjärtligt.
Adam Ooms, 56, är en engagerad man. Oavsett om det handlar om att lägga vasstak - vilket varit hans levebröd sedan 27 års ålder - att köra motorcykel eller analysera och vårda relationer.
Goda vänner är viktigt, förklarar han. Men ännu viktigare är att ha ett bra kontaktnät omkring sig.
- Riktiga vänner har man för livet. Med dem tjafsar man inte om småsaker och det geografiska avståndet är oviktigt. Kontaktnätet däremot kräver mycket engagemang. Det är de personer som man träffar dagligen, som man måste ha runt om sig för att vardagen ska fungera.
En del skulle säkert hävda att Adam Ooms är en krävande man. Själv kallar han sig generös, men erkänner att han förväntar sig mycket - inte minst av kollegorna. Att han har mycket att ge, och är villig att dela med sig av yrkeshemligheter och livserfarenhet står utom allt tvivel.
Adam Ooms är född i Apeldoorn, sex mil från Utrecht i Holland. Han flyttade till Södra Åby 1982, som nummer tre i familjen Ooms. Sedan tidigare bodde brodern Cornelis här med dottern Amanda.
Den omtalade Södra Åbyandan till trots var det inte alldeles lätt för nykomlingen att bli en del av bygemenskapen.
- Här på gatan är det inga problem. Vi hjälper och bryr oss om varandra. Men det finns en konservativ inställning till nykomlingar, framför allt bland de äldre i byn. Det tog lång tid för mig att bli accepterad av dem.
- Fast det är ännu värre bland gamla tiders taktäckare. Jag började lägga vasstak i Holland när jag var 27 år, men när jag kom hit var det ingen som ville berätta vad de använde för material och var de fick det ifrån. Så fort jag dök upp gömde de sina verktyg och klättrade ner från stegarna. Själv gör jag precis tvärtom.
Flytten från skogslandskapet runt Apeldoorn till Södra Åby gick via Hörby. Där bodde Adam Ooms i ett par år innan ha styrde kosan söderut. Vad var det då som lockade honom till Södra Åby?
- Vyerna, svarar han omedelbart. Det är platt här och man kan se långt, vilket är fascinerande för en som vuxit upp i skogen.
Jobbet är viktigt för Adam Ooms. Av det enkla skälet att han älskar att lägga vasstak. Han kan prata i timmar om materialet, dess egenskaper och förtjänster. Men det finns andra värden i livet också, poängterar han. Som att köra motorcykel. Bland alla vassbalarna, i den magnifika trälogen som fungerar som lager, står en Harley-Davidson Sportster från 2003.
- Jag har kört motorcykel sedan jag var 17 år. Det är en härlig frihetskänsla. Man ser, hör och doftar allting på ett fantastiskt sätt.
Läs alla artiklar om: Byn
Gå till toppen