Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Kjell-Albin Abrhamsson: Ett välmående och skeptiskt land

På ytan ser det ut som om landet svängt 180 grader. Då kommunistisk diktatur med usel ekonomi, medlem i Warszawapakten och handelsorganisationen Comecon.

Nu en parlamentarisk demokrati med välmående ekonomi, medlem i Nato och EU.
Skeptiska och kluriga har tjeckerna alltid varit, lite av kärringen mot strömmen. Kanske är det en överlevnadsstrategi. Traditionen finns där med kända företrädare som Den tappre soldaten Svejk.
Efter inmarschen 1968 passade det Svejk­aktiga förhållningssättet lika bra som korv till pilsner. De röda makthavarna var ”diktaturens kreatur” (Olof Palme) och det centraleuropeiska landet hade förvandlats till ”Själens Biafra” (Louis Aragon).
Tjeckiens förhållande till EU lånar också drag från Den tappre soldaten. Tjeckerna är måttligt övertygade om organisationens förträfflighet. Landets president Vaclav Klaus säger att ”EU är ett byråkratiskt, auktoritärt monster”. Några planer på att lämna megaorganisationen finns dock inte.
Klaus nöjer sig med giftig retorik och med att inte hissa EU-flaggan i presidentborgen. Många i Tjeckien anser att problemet inte är EU, utan landets Kafkaaktiga tjänstemän.
Min vän Peter säger:
– Det är svårt att hitta något annat land norr om ekvatorn som har lika okunniga/inkompetenta/ointresserade/arbetsskygga/mutbara statstjänstemän som Tjeckien.
Tjeckerna är ett trolöst folk. I inget annat europeiskt land finns så många sekulariserade och ateistiska människor som i Tjeckien, till och med Estland och Sverige hamnar på efterkälken.
Presidenten Vaclav Klaus går också mot strömmen i dagens hetaste fråga; miljöförstöringen. ”Det finns ingen växthuseffekt, temperaturförändringarna beror på cykliska förändringar som är helt normala”, hävdar han.
I kampskriften ”Blå planet i gröna bojor” delar han ut raka högersmockor: ”Miljöaktivisternas inställning till naturen påminner om marxismens ekonomiska lagar, eftersom även de försöker ersätta en naturlig utveckling med en förment optimal, centralplanerad utveckling av världen.”
Prag är Centraleuropas vackraste huvudstad som putsats upp till den grad att man nästan kan sakna den patinerade skönhet hon en gång hade. Folk lever gott på framför allt turismen från Tyskland men är mindre glada över alla sopor som samvetslösa tyskar och tjecker dumpar i Böhmens skogar.
En ofta bortglömd effekt av inmarschen 1968 är att den slovakiska delen av Tjeckoslovakien fick betydligt större självständighet. Kanske är det också en anledning till att saknaden efter Slovakien efter sammetsskilsmässan 1993 är så måttlig.
Sovjetryssland var det stora bekymret för 40 år sedan. I dag heter problembarnet USA. Åtminstone om man får tro kommunistpartiet (bytte aldrig namn som i andra länder) och det socialdemokratiska partiet. Regeringens beslut att placera det amerikanska robotförsvarets radaranläggning i Tjeckien har stött på ett välorganiserat motstånd.
I denna och andra frågor balanserar den tjeckiska koalitionsregeringen (Demokratiska medborgarpartiet, Kristdemokraterna och De Gröna) på slak lina. I parlamentet är rege­ringens övervikt endast en röst.
Gå till toppen