Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kersti Hedar: Ett ankare i Lunds Domkyrkokör

Sopranen Kersti Hedar, 91 år, Lund, har avlidit. Hennes närmaste är sönerna Johan och Anders med familj.

Kersti Hedar undervisade oss i piano och sång. Lektionerna hölls i villan i Professorstaden. Kersti Hedar var noggrann. Hon hade mycket att korrigera när jag spelade upp Mozarts d-mollfantasi.
Med sitt absoluta gehör var hon ett ankare i Domkyrkokören och ställde gärna upp som solist. Hon fortsatte med detta också efter maken Josef Hedars död 1960.
Det var Kersti som var solist i Torsten Sörensons ”Det levande templet”, kantat till Domkyrkans återöppnande 1963, en högtid som var efterlängtad efter de många årens restaurering.
I Mozarts Missa brevis C-dur sjöng hon i Kristianstad, och på hemmaplan i Sörensons Psalm 148. Även i Lukasgillets julkonserter medverkade hon, senare tillsammans med Folke Alm.
Ett antal år hade hon en kyrkokantorstjänst i Stävie och Lackalänga. Hon skjutsade vänligt vikarierande präster, bland dem min pensionerade pappa, som fann henne uppfriskande och ganska frispråkig.
Också i Lunds profana musikliv gjorde Kersti flera insatser. En eminent kvartett utgjorde Kersti Hedar, Britta Medelius, Ulf Alfredson och Torsten Hagnell. Brahms Zigeunerlieder hörde till succérepertoaren.
Elisabet Wentz-Janacek, kyrkomusiker, Lund
Gå till toppen