Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Regnbågsfestivalen växer

Årets Regnbågsfestival i september kommer att bli större än någonsin. Arrangörerna räknar med att flera tusen personer kommer att delta i årets festival.

FOLKETS PARK. För sextonde året i rad pågår förberedelserna för fullt inför årets Regnbågsfestival som riktar sig till hbt-personer och arrangeras av RFSL Malmö.
– Förut har vi varit tvungna att jaga folk till festivalen, men nu hör människor av sig från hela landet och vill vara med.
– Till och med scouterna ska vara med i år, säger Anna-Malin Blomqvist som sitter i Regnbågsfestivalens planeringsgrupp.
Festivalen invigs den 22 september och förutom själva paraden kommer det under en vecka att hållas föreläsningar, seminarier och fester. Själva paraden kommer i år att gå från Stortorget till Folkets park – istället för tvärtom.
– Vi har valt att koncentrera festivalen kring Folkets park. Vi kommer bland annat ha konstutställningar och seminarier på Café Banjo, och sen kommer själva paraden avslutas i parken med en stor paradgala där flera band kommer att spela, säger Anna-Malin Blomqvist.
Förra året hade festivalen drygt 1 000 besökare, men den siffran kommer stegra i år.
– Nu ändrar folk i andra städer till och med sina semesterplaner för att kunna vara med.
Igår blev det klart att Maria Wetterstrand (mp) kommer att bli årets invigningstalare.
– Vi har valt henne för att hon står upp för våra frågor. Hon ser vikten av att alla i samhället är inkluderade och har samma rättigheter, säger Anna-Malin Blomqvist.
De som jobbar med festivalen arbetar gratis och festivalen har haft en knapp ekonomi.
Enligt RFSL i Malmö har intresset från Malmö stad varit svalt.
– Det är tråkigt att de inte har förstått vikten av att ha en levande hbt-kultur i Malmö, säger Anna-Malin Blomqvist.

Hbt-begreppet vidgas

Hbt har länge varit ett samlingsbegrepp för homo- bi- och transpersoner. Men hbt-begreppet används olika beroende på var i Sverige man är. En del använder istället hbtq, och andra hbtqi.
Med q:et vill man innefatta alla queerpersoner, alltså personer som är kritiska mot heteronormen. Med i:et vill man även innefatta intersexuella personer – alltså personer som är födda med tvetydiga kön. För att vara helt på den säkra sidan förs nu diskussioner om att utvidga begreppet till hbtqia så att även personer som är asexuella ska känna att de har en sexuell tillhörighet.
Läs alla artiklar om: Regnbågsfestival 2008
Gå till toppen