Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

SVT möblerar om – det här är nytt

På måndag försvinner ett av landets äldsta barnprogram från sin vanliga plats i tv-tablåerna när Sveriges Television stuvar om innehållet i sina tre huvudkanaler.

Bolibompa-gänget Nassim Al Fakir, Sara Edwardsson, Johan Anderblad, Ylva Hällén, Markus Johansson och Nina Hjelmkvist flyttar.Bild: Foto: Carl Johan Söder/SVT
”Bolibompa” hamnar då i Barnkanalen medan SVT1 får en egen nyhetstimme och de regionala nyheterna byter kanal.
– Vi sorterar och hjälper publiken att hitta, förklarar Sveriges Televisions programdirektör Annie Wegelius.
På måndag byter barnprogram, regionala nyheter och flera andra program kanal i SVT och många tittare måste göra en ny kanalsökning för att inte bli av med SVT1. Det här är ett sätt att profilera och stärka public service-utbudet, säger Annie Wegelius, programdirektör och en av hjärnorna bakom förändringarna.
– Vissa säger att det inte är kanalerna som är viktiga längre utan programmen. Vi tror tvärtom att kanalerna är viktiga. Vi måste sortera i kanalerna och i utbudet och hjälpa publiken att hitta.
Så hur ska kanalerna profileras?
– SVT1 ska vara en bred, modern tv-kanal med populärprogram i alla genrer. Där lägger vi också en nyhetstimme med ”Kulturnyheterna” och ”Rapport” och dit flyttar vi de regionala nyheterna. Vi har inte kunnat göra det tidigare av tekniska skäl men nu är det möjligt att bryta upp ettans sändningar regionalt.
– I SVT2 samlas fakta- och samhällsutbudet och det blir en lite mer krävande kanal med populärvetenskap, historia, kultur, faktaprogram, kunskapsprogram.
En annan nyhet är att ”Bolibompa” flyttas till Barnkanalen.
– I dag har alla tillgång till Barnkanalen och där satsar vi. Just nu diskuterar vi till exempel om vi ska ha huvudsändningen av årets julkalender i Barnkanalen.
Är inte detta bara ett sätt att bättra på Barnkanalens tittarsiffror?
– Tittarsiffror är inte vår utgångspunkt. Låt mig ta ett exempel från när vi sände OS-invigningen i SVT: tre minuter innan facklan skulle tändas ringde sändningsteknikerna och undrade om vi skulle bryta OS-sändningen och köra på med ”Bolibompa” som vanligt. Du kan tänka dig vilken tittarstorm det skulle ha blivit. Och så är det: när det händer stora nyheter eller stora sportevenemang då faller barnprogrammen ut och det är inte juste. Nu får de en egen kanal.
– Det är inget konstigt med att vi flyttar barnprogrammen till en barnkanal, BBC gjorde det för flera år sedan. Nu får Barnkanalen dessutom en timme längre sändningstid, till klockan 20.00.
Men ändå blir det barnprogram kvar i SVT1 klockan 17.
– Vi har valt att tills vidare behålla ett barnfönster i SVT1 men det blir repriser, alla originalvisningar läggs i Barnkanalen.
Kommer tittarna att hänga med?
– Vi vet att vi kommer att få frågor och kritik. ”Bolibompa” har gått klockan 18 i ettan i drygt tjugo år och en sådan vana ändrar man inte på ostraffad. Omkring tio procent av tittarna vet ännu inte var de hittar Barnkanalen men det är sådant som kommer att ändras så småningom.
Finns det inte en risk att ni nu tappar vuxna tittare som börjat kvällen med att titta på barnprogram i ettan med sina barn och sedan stannat kvar där?
– Jo, den risken finns. Men om vi inte trodde att det här var bra på lång sikt så skulle vi ju inte göra det.
Betyder den här omläggningen att någonting försvinner ur SVT:s tablåer?
– Ja, vi försöker rensa i floran av programtitlar. Man behöver inte ha fem sex olika matprogram eller fyra olika dokumentärtider. Men det där är något som framförallt kommer att märkas under nästa år.
Är ni beredda på tittarreaktioner nästa vecka?
– Vi är inte naiva, det är klart att det blir en reaktion. Bland annat kommer tittare som inte har kabel-tv att behöva göra en ny kanalsökning för att hitta SVT1, det kan stöka till det i början. Och det vore ju förfärligt om folk inte upptäcker att ettan är borta. Men det tror jag inte kommer att hända.

Kanalerna ska profileras

SVT1 blir en bred kanal med populärprogram i alla genrer. I SVT2 samlas populärvetenskap, historia, kultur, faktaprogram, kunskapsprogram.
”Bolibompa” kl 18.00 flyttas från SVT1 till Barn­kanalen.
Regionala nyheter flyttas från SVT2 till SVT1 och kommer dessutom att ingå i ”Gomorron Sverige”.
En nyhetstimme i SVT1 sänds mellan kl 19 och kl 20 med kulturnyheter, regionala nyheter och Rapport med a-ekonomi.
Ny kanalsökning eller ominstallation måste tittare som inte ser på tv via kabel- eller bredbandsnät göra.

Vad kommer förändringarna att innebära för er?Gösta Backlund, chef på Sydnytt som nu blir en del av SVT1:s nyhetstimme.

– Jag tycker det här är jättebra. Förr hade vi en koppling till Rapport och det var tråkigt när den kopplingen sedan bröts. Jag har själv svårt att hålla reda på när det är dags att byta över till den andra kanalen efter Sydnytt, så det här är bara bra för oss.


Kristofer Lundström
, programledare för ”Kobra” som flyttas till SVT2.

– Jag vet inte hur vi kommer att påverkas av en flytt, varken i negativ eller i positiv bemärkelse. Vi är än så länge bara nöjda med att vi kommer att ligga efter nyheterna i tablån. Tiden får utvisa om det här blir bra eller inte. Det är svårt att spekulera om nu.

Vad spelar det för roll att alla kulturprogrammen nu kommer att sändas i en kanal?

– Det är ju klart tacksamt. Och vi tycker att SVT har ett väldigt bra kulturutbud. Så det finns inga ledsna miner här inte, utan vi ser positivt på förändringen.


Kitty Jutbring, programledare för ”Hasses brorsas låtsassyrras kompis” som nu kan ses på SVTB, Barnkanalen.

– Det är bra att unga har en helt egen kanal och då är det bättre om den då kallas SVTB och inte Barnkanalen. Mitt program vänder sig till dem som är i puberteten, och jag vet att det finns äldre tittare. Därför tycker jag SVTB låter bättre som samlingsnamn för till exempel ”Bobster” och ”Bolibompa”. Sen hoppas jag att vi inte mister några tittare i flytten, särskilt eftersom SVT försöker göra kanalen till en huvudsatsning.

Gå till toppen