Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Smittskyddet: En klubb i Malmö vore toppen

En klubb i Malmö hade gjort det lättare att förindra att HIV sprids bland swingers anser Jakob Axelsson.

MALMÖ. De nämns inte ens i svensk litteratur om hivprevention.
– Jag tror det beror lite på lathet. Hiv har ökat framför allt bland män som har sex med män, klamydia bland unga. Vi har lämnat andra grupper därhän känns det som, säger Jakob Axelsson, som jobbar med hivprevention för Region Skåne.
Han har just gjort en mindre studie om swingers, och konstaterat att fenomenet är relativt utbrett, även om det är svårt att mäta omfattningen. Många skyddar sig med kondom, men det är också vanligt att ha oskyddat sex inom mindre grupper där man litar på varandra.
– Någon kan finnas med i andra sammanhang och då kan något lätt spridas, säger Jakob Axelsson.
Hur kan ni ha missat den här gruppen?
– Det är märkligt. Jag tror inte man har vetat, inte tänkt. Hade det redan varit några kända hiv-fall hade man säkert tagit reda på mer. Men det kan ju ha skett smitta fast man inte känner till att det skett där.
Nu vill Jakob Axelsson utforma speciella insatser gentemot swingers. Ett problem är att många åker över till klubbar i Köpenhamn, där synen på både alkohol och smittskydd är mindre nogräknad än i Sverige.
– Om det öppnas en klubb i Malmö skulle det vara toppen. Då kunde vi få en ingång för att bidra med kondomer och information som är anpassad för den här gruppen.
Gå till toppen