Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chatt med RFSU

"Undrar folk om blåmärken dagen efter?" Många frågor kom upp när Sydsvenskans läsare chattade med Marika Smith från RFSU.

Bild: Foto: Kinga Sandén
Leo:
Jag undrar om det går att bota BDSM-intresse? För om det går skulle jag vilja bli botad.

Marika Smith:
Det får en psykologiutbildad person svara på. Om du tycker att ditt BDSM-intresse påverkar dig negativt är det såklart inte bra. Jag tycker att du ska börja med att fundera på varför. Påverkar det ditt handlande, dina relationer, eller är det jobbigt att känna sig onormal? Ofta löser det upp tankeknutar att prata med någon om vad det är man känner.Emma:
Har du någon gång slagit någon eller på annat sätt skadat någon så att du ångrar dig efteråt? Jag tror inte att jag skulle kunna slå min kille ens om han ber om det. Jag skulle få dåligt samvete.

Marika Smith:
Om man ångrar sig efter att ha haft BDSM-sex är det viktigt att man funderar på varför, och pratar med den andra personen om varför det inte känns bra. Om någon ber att få bli slagen ska du alltid känna efter själv om du vill det, det är inte bara mottagaren som ska samtycka!stationsvakt:
Är det inte lite fantasilöst att de som snackar om BDSM och sånt alltid måste ha en Bettie Page-frisyr?

Marika Smith:
Bettie har världshistoriens finaste hår. Och ingen av mina partners har haft den frisyren, så statisktiskt sett stämmer det nog inte. :)Robert J:
Jag har en konstig fetisch och det är att jag gillat att ha blöja på mig och vill då behandlad som en liten pojke. Har haft det i så länge jag minns och har dessutom sökt efte kvinnor som gillar detta utan resultat. Kan duge mig ett tips och varför man fått denna fetisch

Marika Smith:
Din fetisch kallas infantilism, och är ganska vanlig. Det handlar om att man njuter av att bli omhändertagen av sin partner och bli behandlad som ett barn under sexet. Varför man har en viss fetisch vet man inte, precis som man inte vet varför någon blir heterosexuell eller homosexuell. För att hitta någon som tänder på samma sak som du kan du besöka forumet www.darkside.sePoppe:
Är fetischism och BDSM naturligt, enligt dig?

Marika Smith:
Jag tycker personligen att all kärlek och njutning är naturlig. Fetischism och BDSM är uttryck för njutning som många tycker om, därför tycker jag att det är helt naturligt att vilja leva ut dem. Men man ska passa sig för att använda begrepp som naturlig, eftersom det alltid finns en värdering i det. Om man naturaliserar en sak så påstår man indirekt att motsatsen är mindre värd.Andrea:
Själv är jag slavinna och lever ett 24/7 förhållande. Det jag undrar över är vad som händer i Sverige för att öka folks förståelse för bdsm?

Marika Smith:
Den här chatten är ett exempel. Media ser allt mer seriöst på frågan om sexuella utryck. RFSU Stockholms sexualpolitiska BDSM- och fetischimgrupp arbetar på bred front för att öka kunskapen och minska fördomarna kring de här begreppen.qwerty:
Varför vill man slå någon i en sexuell situation. Känns inte det bara pinsamt och konstigt? Jag skulle bli alldeles generad om jag var tvungen.... Är det inte mysigare med kramar och vad vi alla längtar efter egentligen, en varm famn? Vad tycker du?

Marika Smith:
Smärtan i BDSM är alltid kopplad till njutning, fysisk eller psykisk. Samma endorfiner som rusar runt i din kropp under en kram rusar runt i den slagnas när han/hon får smisk på stjärten. Och dessutom avslutas smisket ofta med kramar, pussar och massor av närhet.Poppe:
Undrar inte folk omblåmärken dagen efter? Ljuger man då och säger att man ramlat och slagit sig? ...igen!

Marika Smith:
I den bästa av världar kan man säga som det är. Att man haft underbart sex med sin partner. I annat fall kan man se till att inte få märken på synliga delar av kroppen. Man kommer alltid överens om i förväg vad som är okej och inte, och vill man inte ha synliga märken så är det bara att säga det. Ibland är märken svåra att dölja ändå, till exempel under en läkarundersökning. Då är det bra om läkaren har kunskap om BDSM och inte tror att patienten blivit misshandlad fast han/hon säger som det är.Picochulo:
Tycker du att minderåriga barn får göra BDSM och fetichism?

Marika Smith:
BDSM och fetischsism fungerar som alla andra sexuella uttryck, och det står i gen att personer under 15 år inte ska ha sex. Däremot är det många som redan som barn inser att de gillar vissa material, eller att bli bundna, och experimenterar med detta på egen hand. Så länge det inte är fysiskt farligt tycker jag att man ska låta dem hållas och hitta sin egen lust i lugn och ro.peter bosh:
Finns det några BDSM klubbar i Malmö som tar emot par som inte själva går igång på BDSM men njuter av att titta på?

Marika Smith:
Du kan hitta information om BDSM-relaterade klubbar över hela Sverige och många andra länder på www.darkside.se. Alla klubbar välkomnar nybörjare som bara vill titta på, men det är ofta ganska strikt dresscode, för att alla ska bidra till stämningen och för att undvika att det kommer folk som bara är sensationslystna.qwerty:
finns det vetenskapliga bevis för att det är samma endorfiner som frigörs när man blir slagen. Jag tycker det gör ont när jag blir slagen, eller bränner mig etc. Kan det verkligen vara samma sak? Är människor rent fysiskt olika, är det det du menar? Att det som gör ont för vissa tolkas i hjärnan som njutfullt av andra?

Marika Smith:
Ja, det finns sådana bevis. Kroppen släpper fram endorfiner när den känner njutning, smärta eller stress. Såklart är det skillnad på smärtan i BDSM och smärtan av att bränna sig på spisplattan, men det beror ju på att BDSM-smärtan ges i en helt annan situation. men strikt biologiskt är det samma kemiska reaktion i kroppen.Leif:
Hur talar man om för sin partner att man är intresserad av BDSM, utan att riskera sitt äktenskap?

Marika Smith:
Jättebra fråga! Ett bra sätt att berätta för varandra vad man fantiserar om, och kanske ta upp "lightvarianter" av BDSM, såsom fasthållande eller en dask på rumpan. Säg till din partner "åh, jag gillar när du är lite hårdhänt", eller "mm, det är skönt att hålla fast dig och känna att du är bara min". Kommunikation är det viktiga. Och var väldigt lyhörd för din partners respons.Picochulo:
Har det någonsin hänt att någon slog ihjäl sin partner?

Marika Smith:
Det händer såklart att BDSM-lekar går fel, det är därför det är så oerhört viktigt att ha kunskap om vad man gör, för att minimera riskerna. Vissa saker är no-no:s, som att binda någon runt halsen, etc. Att någon skadas allvarligt eller dör under en BDSM-lek är mycket ovanligt, och har då nästan alltid med alkohol, droger eller annat omdömeslöst beteende att göra.oel:
har du-ni andra tips på hur en kan testa bdsm utan att ha massa grejer och vara ett dugg rik? irl, i skåne. vet om darkside. min partner är inte intreserad, så det måste vara något försiktigt sas

Marika Smith:
Man behöver absolut inga dyra grejer för att utöva BDSM. Vanlig tvättlina och ett knippe björkris kommer man långt med. :) Inför en ny lek med din partner - ni får välja exakt vad den andre ska göra under en timme. Hon/han får välja vad den tycker bäst om, sedan får du välja, och då kan du välja något enkelt, som att bli fasthållen eller smiskad lite med handen eller en hårborste eller liknande. När din partner ser att du njuter och att det inte är något konstigt kommer det vara enkelt att diskutera om ni vill gå vidare med BDSM.Martin:
hur gammal va du när du märkte att du blev kåt av BDSM

Marika Smith:
Det är väldigt olika för olika personer. En del känner redan som små barn att de till exempel gillar lekar där de får bli bundna. För andra kommer det mycket senare i livet. Jag vet exempel på personer som inte hittat till, eller vågat leva ut, sitt BDSM-intresse förrän i pensionsåldern.MiniMe:
Hhar du något tips på hur jag ska göra för att inte drabbas av min enorma separationsångest jag får när min pojkvän och jag skiljs åt för jobb, ärenden etc. Jag känner mig som världens ensammaste. Ska väl tilläggas att jag är bottom mot honom

Marika Smith:
Jag tror inte att din separationsångest har så mycket med er BDSM-relation att göra. Du kanske känner dig osäker i relationen, och det har nog i så fall mer med din egen självkänsla att göra. Fundera på varför du känner som du gör, och prata med din pojkvän om det. Att du är "bottom", det vill säga sexuellt undergiven, trot jag inte påverkar situationen .Jonas:
Decadance, Dekadent och FPP kör fetischfester på olika orter i Sverige. För vissa av dem har det varit ett problem med att hiita lokaler där får hyra in sig för krögarna riskerar sina serveringstillstånd. Arbetar ni även för att "vi" som ligger utanför "normen" ska kunna få tillgång till mötesplaster eller att lagstiftaren ger oss samma möjligheter som så många andra subkulturer?

Marika Smith:
Fetischklubbarna i Stockholm har återfått sina serveringstillstånd, efter en hel del bråk med myndigheterna. RFSU arbetar för att skapa mötesplatser för människor med olika sexuella intressen, men det som rör klubbarna i de enskilda fallen har de åstadkommit själva.qwerty:
Hur ställer sig RFSU till den smisk och sex-sekt Hans Scheicke hade för 20 år sedan? "Lilla bakboken" har du läst den? Något ni rekommenderar?.

Marika Smith:
RFSU arbetar för vuxna personers rättighet att njuta av sex hur de vill, och med vem de vill så länge samtycke och ömsesidighet råder. Jag har tyvärr inte läst den boken.oel:
jag är ug och tänder på att domineras av okända. svårt att få ihop det med en monogam partner... tips?

Marika Smith:
Klurigt. En lösning är att du kommer överens med din partner om att få ha dominanslekar med andra, med villkor som båda accepterar, till exempel att du inte har genital kontakt med den dominanta. En annan är att din partner dominerar dig men att ni låtsas vara främlingar, arrangerar möten på krogen, i skogen eller liknande. Det kan vara nog så spännande!Moderator:
Tack för alla intressanta frågor! Nu är chatten slut.Gå till toppen