Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialstyrelsen: Fetischer är sjukt

Gillar du smisk? Går du igång på läder? Då kan du klassas som störd. Nu kräver RFSU att frivilligt sex mellan vuxna slutar definieras som sjukt.

– Det har inte i psykvårdens sfär att göra vad man har för sexuella uttryck. Det borde inte vara intressantare om man gillar smisk än om man gillar att suga av, säger Marika Smith, medlem i RFSU Stockholms sexualpolitiska grupp, som i år har börjat arbeta mot fördomar om fetischism och BDSM (se faktaruta).
Ingen kan riktigt förklara varför fetischism och sadomasochism förekommer i diagnosregistret. Det innebär ingen sjukförklaring, utan är ett underlag för statistik om vården, säger Kristina Bränd Persson, chef för Socialstyrelsens klassifikationsenhet. Hon vet dock inte var sådan statistik skulle föras och hänvisar till psykiatrin.
Psykiatriska föreningens ordförande heter Christina Spjut. Under sitt yrkesliv har hon aldrig träffat på någon som söker eller vårdas för de diagnoserna.
– Däremot har det hänt att folk sökt för att de är rädda att de är homosexuella, säger hon.
I diagnoskriterierna ingår inte att personen själv eller någon annan lider eller fungerar sämre på grund av deras sexuella läggning. Det är ett problem, tycker Niklas Långström, psykiater, forskare och medförfattare till boken ”Pervers? Om sex utöver det vanliga”.
Han menar att diagnoserna sadism (tändning av att ge smärta eller förnedring) och masochism (tändning av att ta emot) bör separeras. Diagnosen sadism tycker han behövs, för personer som tänder på att skada andra som inte samtycker. Han påminner om att de allra flesta sexbrottslingar är män med i övrigt statistiskt sett normal sexualitet – men att de sadistiska sexbrottslingar som finns behöver specifik behandling.
Nyttan av diagnosen fetischism är begränsad. Enligt Niklas Långström händer det att någon söker vård för sin fetischism, men då som en del av en större problembild. Samtidigt uppgav varannan svensk man och var femte kvinna att de någon gång blivit sexuellt upphetsade av något föremål i en studie 1996.
– Men det är en skala från att använda dildos och snygga underkläder till att man behöver specifika föremål för att gå igång, säger han.
I övrigt är det ont om tillförlitlig forskning på området.
Vad är normal sexualitet?
– Normalitet används ofta för att definiera det man gör själv, eller det som är av samhället önskat.

Definitioner

Fetischism innebär att något objekt eller material förstärker eller är en källa till sexuellt välbefinnande.
BDSM är ett samlingsbegrepp för bondage/disciplin, dominans/underkastelse och sadomasochism, uttryck för sexualitet som innebär att samtyckande vuxna hittar gemensamt välbefinnande genom olika former av maktutbyte.
Källa: RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.
F65.0 Fetischism. Karakteriseras av beroendet av ett icke-levande objekt som stimulans för att uppnå sexuell upphetsning och sexuell tillfredsställelse. [ ...]
F65.5 Sadomasochism. En preferens för sexuella aktiviteter där någon av parterna utsätts för smärta, förödmjukelse eller tvång. [ ...]
Källa: Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 2008, Kapitel V: Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar. Socialstyrelsen, baserad på Världshälsoorganisationens klassifikation ICD-10.
Den 19 oktober 1979 ströks homosexualitet ur samma klassifikation. Sadomasochism togs bort ur den danska motsvarigheten den 1 maj 1995.

Fördomarna

De vanligaste fördomarna om BDSM och fetischism, enligt Marika Smith:

1. Att förhållanden mellan sexuellt dominanta och undergivna personer är ojämlika.

– I en sund BDSM-relation finns en uttalad rollfördelning som bara gäller på den nivån. Det påverkar inte vem man är i resten av sitt liv, säger Marika Smith.

2. Att personer med dessa intressen är besatta av sex och inte kan behärska sig.

– Det är ett sexuellt uttryck som andra, när man känner för det.

3. Att de även sysslar med pedofili och djursex.

– Det finns ingen koppling över huvud taget. Det här handlar om utbyte mellan vuxnas fria vilja.

BDSM och fetischforum på nätet: www.darkside.se

Gå till toppen