Lund

Hemlagat igen på Nibblegården

Matgästerna försvann och klagomålen var många när äldreboendet Nibblegården i Lund för ett år sedan mat från storkök i Mellansverige. Nu återgår Attendo Care till att erbjuda hemlagad mat igen.

LUND. Matgästerna försvann och boende och anhöriga klagade när äldreboendet Nibblegården för ett år sedan införde kyld mat från storkök i Mellansverige. Nu återgår Attendo Care till att erbjuda hemlagad mat igen.
– Det blir faktiskt billigare, säger kocken Fredrik Hägg.
– Skål på dig, Allan. Skål på dig, Anna-Greta.
På onsdagen var det grillfest på Nibblegårdens dagcentral. Boende, personal och besökare firade att det från måndag åter serveras hemlagad mat i Nibblegårdens matsal.
– Det blir ju lite högtidligt, sa Allan Nordström när han slog sig ner vid bordet för att äta grillspett, Texasbiff och olika sallader. Till det öl och vin att skåla med.
Det var för att minska kostnaden som Attendo Care som driver äldreboendet Nibble­gården för ett år sedan beslöt att köpa in kyld mat från storkök i Mellansverige.
Kocken Fredrik Hägg fick sluta stå vid grytorna och istället på halvtid värma maten som kom i bilar från Medirest i Väster­götland och Dafgårds i Falköping.
Men kritiken blev hård, både från boende och deras anhöriga. Och de äldre i området, som brukade äta på den öppna matsalen på Nibblegården, slutade att komma. Besökarna minskade från 25–30 per dag till bara en handfull.
– Nej, den maten var ingen höjdare. Små portioner och ljummen mat, säger Allan Nordström.
Han bor på Nibblegården sedan sju år och gläds över att den hemlagade maten kommer tillbaka på måndag.
– Har man anställt en kock ska han väl laga mat. Och det kan ju inte vara bra att ligga och köra Sverige runt med maten.
Rösterna runt bordet är samstämmiga. Den kylda maten var inte god och portionerna var för små.
– Och den som ville ha mer fick betala trettio kronor extra för att få lite mer kött eller några potatisar till, berättar Ulla Alvarsson som tillhör dem som slutade komma när maten blev sämre.
– Vi fick ju lika stora portioner till de äldre som bor här som till de friskare äldre som bara kom för att äta, förklarar Fredrik Hägg.
Färre matgäster ledde till minskade inkomster och även om man minskade på personal tillkom höga fraktkostnader för den långväga maten.
– Så det blev ingen ekonomisk vinst och nu börjar vi laga själva igen, säger Fredrik Hägg.
Från och med måndag står han åter vid spisen på Nibblegården och lagar mat och från den 1 oktober ska även de boende på demensboendet
Ärtan få mat som lagas lokalt.
FAKTA/ Kyld mat vanligast i Lund
I Lunds stad erbjuds alla hemmaboende äldre kyld mat från Samhall i Sala.
De som bor på de kommunala äldreboendena får varm mat från storköket på Mårtenslund eller från äldreboendena i byarna.
I byarna levereras även varm mat till äldre via hemtjänsten.
Gå till toppen