Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hans Rausing, 82, storsatsar på nytt förpackningsföretag

Hans Rausing har sålt livsmedelsföretaget Chumak i Ukraina för att storsatsa på Helsingborgsföretaget Ecoleans miljövänligare mjölkförpackningar i krita och plast. I en unik intervju berättar han om matlagning, ryska gangstrar och om hur han under 37 år byggde upp Tetra Pak innan han sålde sin halva av bolaget till sina syskonbarn.

TOREKOV. Han är matglad och steker med van hand hälleflundran.
När lunchen serveras vädrar Hans Rausing sin oro för en hotande global livsmedelsbrist och berättar hur han i mars sålde sitt delägda livsmedelsbolag i Ukraina för att storsatsa på nya miljövänligare mjölkförpackningar gjorda av plast och krita.
För tretton år sedan sålde han sin halva av familjeföretaget Tetra Pak till storebror Gad Rausings barn. Nu är Hans Rausing konkurrent med sina syskonbarn.
– Ska vi vara fint folk eller vara praktiska och servera ur kastrullen?
Hans Rausing nickar belåtet och bär in stekpannan i matrummet i det lilla fiskarstuga med utsikt mot havet utanför Bjärehalvön.
– Det här skulle inte Märit gillat, tillägger han med glittrande ögon och syftar på kastrullerna på bordet.
Märit är hans hustru och är för tillfället hemma på godset Wadhurst Park i England. De har varit ett par ända sedan studenttiden i Lund.
– Jo, det stämmer, jag friade femte gången vi träffades, bekräftar Hans Rausing.
Hon var övertygad socialist och studenttidningen Lundagårds rubriker talade om det unga paret som ”Märit och storfinansen”.
Han är drygt två meter lång, hör dåligt på ena örat och ryggen är med ålderns rätt något krökt. Ändå har 82-årige Hans Rausing något pojkaktigt entusiastiskt över sig när han berättar om sin familj och deras företag. Men rösten är inte pojkaktig. Det märks att Hans Rausing är van vid att bestämma och att folk lyssnar på honom.
– Vi säger du. Jag har inte varit med om att säga ni sedan jag hörde Olof Palme i radion berätta om du-reformen. Nästa dag meddelade jag på kontoret att från och med nu säger vi alla du. Och det var väldigt mycket bättre, säger han.
Under 33 år var Hans Rausing vd eller styrelseordförande för Tetra Pak som startades av hans far Ruben Rausing och kompanjonen Holger Crafoord. Han var endast 28 år gammal när pappa Ruben bestämde att han skulle bli vd – utan att fråga sin kompanjon.
– När jag 1954 började som vd hade Tetra Pak sju anställda och när jag 1993 avgick som styrelseordförande var vi 36 000.
Hans Rausings första vd-år var tuffa. Ständiga ekonomiska kriser och problem med läckande mjölktetror gjorde att många ifrågasatte Tetra Paks unge vd.
1958 tar Holger Crafoord tillfälligt makten över Tetra Pak som ordförande i ett nybildat arbetsutskott med fullmakt att göra det som behövs för att rädda bolagets ekonomi. Men Hans Rausing är uthållig och fortsätter som vd, och kritik vänds till beröm.
Under 1970- och 1980-talen förvandlas Tetra Paks motgångar till framgångar när tetraedern ersätts av nya fyrkantiga Tetra Brik. Holger Crafoord har redan 1966 blivit utköpt ur Tetra Pak av familjen Rausing, men fortsätter i styrelsen och ger med tiden Hans Rausing sitt erkännande som en stor företagsledare.
– Holger tyckte illa om Tetra Paks första tid för han ansåg att det var för mycket risktagande. Du förstår, Holger hade förstånd och kunskap. Jag hade aldrig svårt att jobba tillsammans med honom och han satt med i Tetra Paks styrelse tills han fyllde 75, säger Hans Rausing.
1995 förvånade han omvärlden genom att sälja sin halva av Tetra Laval, som familjens företagsgrupp heter efter köpet av Alfa Laval, till storebror Gads barn Kirsten, Finn och Jörn Rausing – en affär som i praktiken hanterades av olika stiftelser.
– Tanken på att sälja Tetra Pak hade jag då haft i tre år. Jag tyckte att Tetra Pak hade blivit för stort, tungt och trögt, säger Hans Rausing.
– Men jag hade inte föreställt mig att Gad vare sig ville eller kunde köpa min halva. Jag var tvungen att ge Gads familj en mycket stor kredit på en del av köpesumman. Det var för övrigt den största privata kredit som då hade lämnats i Sverige.
Hans Rausings tanke var istället att sälja hela Tetra Pak och han visste att det fanns intresserade köpare.
– Men det hade inte kommit så långt som till förhandlingar då Gads familj gick in och köpte.
Uppdelningen av familje­dynastin startade spekulationer om en schism mellan bröderna Rausing. Helt fel, menar Hans Rausing.
– Gad var intelligent, omdömesgill och bra på människor men han var inte en exekutiv person. I och med att han accepterade det gick samarbetet bra, säger Hans Rausing som däremot medger att han hade sina tvivel när det gällde de egna barnen och deras kusiners förmåga att driva familjeföretaget vidare.
Främst är det hans son Hans- Kristian som vållat tidningsrubriker. Nu i somras slapp Hans- Kristian och hans hustru Eva åtal men fick en varning av den brittiska polisen efter anklagelser om innehav av heroin och kokain.
– Där är problem, men det är inget som jag kan göra, säger Hans Rausing sorgset.
– När det gäller mina döttrar Lisbet och Sigrid fungerar det väldigt bra. Lisbet är den som är aktiv i familjens finansförvaltning.
Pengarna från försäljningen av Tetra Pak har förvaltats väl och en uppmärksammad satsning på Jonas Birgerssons Framfab såldes av innan aktiekursen rasade.
Enligt den senaste beräkningen av tidningen Forbes är Hans Rausing och hans familj en av de rikaste i England med en förmögenhet som uppskattas till 65 miljarder kronor – det mesta placerade i olika stiftelser.
Större delen av förmögenheten investeras av en finansförvaltning medan ett antal miljarder används till Hans Rausings satsningar på nya företag. En viktig rådgivare kring nyföretagandet är den tidigare medarbetaren och före detta Volvochefen Tuve Johannesson.
– När jag sålde Tetra Pak skrev jag under en femårig ickekonkurrensklausul och gick därför in som delägare i sex bolag i Ryssland och Ukraina. I vissa fall gick det åt helvete. Jag fick ett bolag stulet av gangstrar där vd:n fick besked om att han skulle försvinna ”annars skjuter vi din fru och dina barn”, säger Hans Rausing.
Det sista av de sex bolagen, livsmedelsföretaget Chumak i Ukraina, såldes den 17 mars i år. Totalt har satsningarna i Ryssland och Ukraina dock gett ett överskott.
Nu koncentrerar sig Hans Rausing helt på det nya förpackningsbolaget Ecolean med fabrik i Råå utanför Helsingborg, en knapp kilometer från pappa Ruben Rausings föräldrahem. Företaget har utvecklat en ny miljövänligare mjölk- och livsmedelsförpackning gjord på krita och plast.
– Det är den första moderna mjölkförpackning som utvecklats de senaste femtio åren. Förpackningen utvecklades av Åke Rosén som blev utkastad ur Tetra Pak när jag sålde mina aktier. Jag skrev till Tetra Pak ett antal gånger och talade om att det var fel att lägga ner hans projekt. Men har du världsdominans är det farligt att lansera något nytt. Jag tror att Tetra Pak gör rätt och kommer att gå bra i många år, säger Hans Rausing.
Sedan Hans Rausing 2001 blev storägare i Ecolean har företaget redovisat en samlad förlust på 834 miljoner kronor. Det är inget som tycks bekymra honom. Det tog närmare trettio år innan Tetra Pak blev ett framgångsrikt företag med stabil lönsamhet.
– Nej, jag har inte satsat några miljarder i Ecolean. Men jag har satsat mindre än vad jag kommer att ha satsat när jag är klar, säger Hans Rausing med sin lite underfundiga humor.
Nu under augusti lanserade Ecolean nya och större förpackningsmaskiner och i forskningslaboratoriet utvecklas just nu en aseptisk variant av förpackningen – en helt steril förpackning som i konkurrens med Tetra Pak kommer att erbjuda mjölk som inte behöver förvaras i kyla. Aseptisk mjölk är en storsäljare i världens snabbväxande länder och Ecoleans hemsida ger en vink om inriktningen genom att erbjuda texten på engelska, kinesiska och ryska.

Hans Rausing bor i England

Född: Göteborg 1926.
Familj: Hustrun Märit samt barnen Lisbet, Sigrid och Hans-Kristian samt sju barnbarn.
Bor: Godset Wadhurst Park i sydöstra England, lägenhet i Lund, hus utanför Torekov.
Utbildning: Fil kand Lund 1948 med bland annat nationalekonomi, statistik och ryska.
Karriär: Anställd vid familjeföretaget Åkerlund & Rausing 1948, omväxlande vd och styrelseordförande Tetra Pak 1954–1992. Sålde sin halva av Tetra Laval-gruppen till storebror Gads barn 1995.
Utmärkelser: Honorary Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire samt en rad titlar som hedersdoktor i ekonomi, medicin och teknik i Sverige, England, Usa och Ryssland.
Aktuell: storsatsar på förpackningsföretaget Ecolean med 230 anställda och fabriker i skånska Råå och i Kina.
Familjen donerar miljarder: Det görs ofta utan större uppmärksamhet. Men som en av Europas rikare familjer har Hans Rausing och hans barn valt att donera miljardbelopp. Enligt utländska tidningsuppgifter hade familjen donerat 1,2 miljarder kronor fram till 2 002. Nu närmar sig summan två miljarder. Dottern Sigrid Rausing har enligt uppgifter i medierna skänkt bort 200 miljoner kronor enbart under 2007.
Gå till toppen