Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mjölk utan kyla gjorde Tetra Pak till världsföretag

Inte först men störst. Mjölkförpackningar i papper fanns redan i USA när Tetra Pak bildades. Men de var för dyra för fattiga Sverige. Ruben Rausings nya mjölktetra var billig men svår att använda. Tetra Paks storhetstid kom först med nya fyrkantiga Tetra Brik och aseptiken som gjorde det möjligt att förvara mjölk utan kyla.

Erik Wallenberg uppfann tetraedern när han var nyanställd laboratorieassistent på Åkerlund & Rausing. Tetraedern revolutionerade mjölkhanteringen.Bild: Foto: Tetra Pak
I 1940-talets Sverige såldes mjölken fortfarande i lösvikt i särskilda mjölkbutiker även om returflaskan i glas hade börjat göra sitt intåg. Priskontrollnämnden satte ett högsta tillåtet pris för mjölkförpackningar i Sverige. Det gjorde att de moderna amerikanska mjölkkartongerna till en början blev för dyra.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen