Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturnämndens beslut att nobba monarker JO-anmäls

Förre Muf-ordföranden Ardavan Khoshnood har JO-anmält kulturnämndens beslut att inte bjuda in de tre skandinaviska statscheferna till hundraårs­jubileet av trekungamötet 1914.

MALMÖ. ”Det finns ingen anledning att bjuda hit människor som inte är demokratiskt valda.”
Så motiverade den socialdemokratiska kulturnämndsledamoten Göran Andersson sitt nej till moderaten Stefan Lindhes förslag att bjuda in de tre statscheferna till jubileet av 1914.
Förre Muf-ordföranden i Malmö Ardavan Khoshnood protesterar. Han hänvisar till att det svenska statsskicket med monarkin är demokratiskt beslutat av riksdagspolitikerna genom grundlagen regeringsformen.
Därmed anser Ardavan Khoshnood att kulturnämnden fattade beslut på felaktig grund när majoriteten (s, v och mp) röstade ner förslaget att bjuda in de skandinaviska statscheferna.
Ardavan Khoshnood har nu anmält kulturnämndens beslut till JO.

Justitieombudsman

Justitieombudsmännen (JO) – eller Riksdagens ombudsmän som de officiellt kallas – väljs av riksdagen för att kontrollera att myndigheter och deras tjänstemän följer gällande lagar och andra författningar i sin verksamhet.
Ombudsmännen kontrollerar detta genom att pröva och utreda klagomål från allmänheten och genom att göra inspektioner hos myndigheter och genomföra andra undersökningar på eget initiativ.
Gå till toppen