Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Palmepristagare fick fängelse igen

Den iranska människorättskämpen och Palmepristagaren Parvin Ardalan har återigen dömts till fängelse. Hennes brott: att kräva lika rättigheter för kvinnor.

Parvin Ardalan tillsammans med feministen Golnaz Malek vid ett besök i Sverige.Bild: Arkiv: Hussein El-Alawi 2005
I veckan dömdes Parvin Ardalan och tre andra aktivister till sex månaders fängelse. Alla fyra har skrivit och publicerat artiklar för att uppmärksamma hur Irans lagar diskriminerar kvinnor. Exempelvis måste en kvinnas eller flickas far godkänna hennes äktenskap – och har rätt att gifta bort henne, även om hon är ett barn.
Aktivisterna arbetar också med kampanjen ”En miljon underskrifter” för att ändra lagarna.
– Om de tycker det hotar nationens säkerhet, så okej. De försöker bara stoppa oss, pressa oss så att vi slutar, säger Parvin Ardalan på telefon till Sydsvenskan.
Lyckas de?
– Hittills har ingen slutat, trots att de fängslat många av oss. Vi får se vem som vinner.
Hur kan du fortsätta om du sitter i fängelse?
– Jag kan påverka i fängelset också. Det är bara en annan arena för att diskutera och väcka opinion. Fängelset är inte vägens ände, utan en av många möjliga vägar för vårt arbete, säger Parvin Ardalan.
Aktivisterna ska överklaga domen. Åtalet mot dem väcktes strax efter att Parvin Ardalan hindrats att resa till Sverige för att ta emot Palmepriset i maj i år. Då greps hon av polis efter att hon stigit ombord på planet.
Hon har tidigare dömts till fängelse villkorligt för att ligga bakom en demonstration i Teheran 2006 där deltagarna krävde lika rättigheter för kvinnor och män.
På den andra årsdagen av starten för ”En miljon underskrifter” i förra veckan krävde Amnesty International att iranska myndigheter slutar fängsla och trakassera aktivisterna. Amnesty konstaterade också att förtrycket mot dem ökar, samtidigt som samhället i övrigt utvecklas mot att bli allt mer diskriminerande mot kvinnor.
Gå till toppen