Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vinsten från Gambro lade grunden för Crafoordska stiftelsen

Holger Craaford var tillbakadragen i sällskapslivet men handlingskraftig och byggde upp en förmögenhet på allt från Å&Rs mjölpåsar till Tetra Paks mjölkkartonger och Gambros engångsnjurar.

LUND. En stor del av pengarna finns samlade i Crafoordska stiftelsen som bekostat allt från Ekonomicentrum i Lund, en ridhall i Flyinge, en sal på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, utbyggnaden av litteraturcentrum i Lund till delar av Kulturens finansiering.
– Pappa ville ge samhället något tillbaka, säger Margareta Nilsson om Holger Crafoords beslut att bilda Crafoordska stiftelsen som idag har en förmögenhet på två miljarder kronor. Avkastningen används främst till att ge bidrag till forskning i hela södra Sverige och då oftast i Lund.
Den som utanför familjen vet mest om Holger Crafoord är Birgit Petrén som mellan 1953 och 1982 var hans sekreterare och som skötte ekonomin i Crafoordska stiftelsen fram tills hon blev pensionär 1997.
– Holger tyckte bäst om att tala affärer. Han var fåordig som sällskapsmänniska. Men Holger var väldigt generös mot sina vänner och han gjorde aldrig en affär som inte var bra för båda parter, säger Birgit Petrén.
Även om Holger Crafoord var en tuff affärsman minns många medarbetare honom som en omtänksam chef. Han var målvakt i Å&R:s fotbollslag och började så småningom spela bowling med de anställda på verkstaden.
– Han kände sig nog hemma med förmännen. Det enda jag kunde tycka var att Holger var lite feg när det gällde vissa saker. Svåra besked till anställda lät han personalkonsulenten lämna, säger Birgit Petrén.

Crafoordska stiftelsen

Grundad: 1980 av Holger Crafoord.
Ordförande: Holger Crafoords barnbarn Ebba Fischer.
Kapital: Förvaltar en förmögenhet på cirka två miljarder kronor som bygger på Holger Crafoords donationer av pengar och aktier i Gambro.
Donationer: Har hittills delat ut över 800 miljoner kronor, framför allt till forskning.
Crafoordpriset: Kungliga Vetenskapsakademien delar varje år ut en halv miljon dollar, som ibland kallas för lilla Nobelpriset och som bygger på donationer till Anna-Greta och Holger Crafoords fond.
Gambro
Huvudkontor: Stockholm.
Anställda: 8 000 varav 1 034 i Lund.
Omsättning: 11 miljarder kronor.
Ägare: Wallenbergsfären via Investor och EQT.
Marknad: En av världens tre stora med 17 procent av världsmarknaden för dialysutrustning. Världsledande på intensivvårdsdialys, storsatsar nu på utrustning för hemdialys.

Holger Crafoord

(1908–1982. Född i Stockholm som Holger Lundquist.)

Familj: Gift 1935 med Anna-Greta Crafoord (1914–1994). De får barnen Birgitta Crafoord (1936–1999), Katarina Crafoord (1938–2006) samt Margareta Nilsson (född 1944).

Karriär: Civilekonom Handels, Stockholm 1930. Åkerlund & Rausing: 1930– 1972 (25-procentig delägare, vd och styrelseordförande). Tetra Pak: Styrelseledamot 1954–1977 samt 22–25-procentig delägare 1950–1966. Gambro: grundar bolaget 1964 (huvudägare, först vd och senare ordförande).

Nils Alwall

(1904–1986. Född i Kiaby i nordöstra Skåne som Nils Andersson.)

Familj: Gift 1941 med fjorton år yngre Ellen Alwall. De får barnen Anders, Margaretha och Patrik.

Karriär: 30 maj 1936: promoveras till medicine doktor. Under sina läkarstudier i Lund har han tagit sig ett nytt efternamn. 1 juli 1957: Tillträder Sveriges första professur i njurmedicin vid Lunds universitet. I samband med det får han ledningen för en särskild klinik, njurkliniken.

Gå till toppen