Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ministerns tankar om ändrade regler för sekretess kritiseras

Justitieminister Beatrice Ask (m) kan tänka sig att ändra sekretessreglerna vid förundersökningar. Detta med anledning av att obduktionsbilder på de barn som dödades i Arboga kan laddas ner via fildelningssajten The Pirate Bay.

Kritiker är oroliga för att offentlighetsprincipen urholkas.
Thomas Hartman, socialdemokratisk politiker i Umeå med ett särskilt intresse för rättssäkerhetsfrågor, tycker att det är fel väg att gå att börja med att sek­retessbelägga.
– Vi måste värna yttrandefrihet och offentlighetsprincip. Var och en måste i stället börja fundera på hur vi beter oss på internet, säger han.
Domstolarna har redan idag möjlighet att fatta beslut om att sekretessbelägga den här typen av bilder, förklarar han.
– Beslutet måste tas av den som upprättar handlingarna från början, inte av The Pirate Bay.
Det var i helgen som Beatrice Ask väckte frågan om att ändra sekretessreglerna sedan det kommit fram att bilder på barnen från Arboga kan laddas ner via The Pirate Bay.
Hon beskrev det då som ”ett grottande i det extrema och obehagliga”, som saknade allmänintresse.
Senare denna vecka förväntas tjänstemännen på justitiedepartementet återkomma med sin syn på hur realistiskt det kan vara med nya regler.
Enligt Ask handlar frågan ändå i slutänden om att hitta en balans mellan allmänintresset och enskilda människors integritet.
– Offentlighetsprincipen är viktig, framhåller hennes pressekreterare, som betonar att det handlar om en känslig frågeställning.
Journalisten Anders R Olsson, även författare och debattör i yttrandefrihets- och offentlighetsfrågor, är inte förvånad över Beatrice Asks utspel.
– Sekretessen breds ut alltmer. Det finns inte motsvarande rörelse åt andra hållet. Alla håller med om att det är upprörande med de här bilderna på barnen.
Han är orolig eftersom han tror att det blir svårt att formulera en ny sekretessregel som inte inskränker på offentlighetsprincipen.
– Risken finns att sekretessen blir lätt att utnyttja av till exempel polisen.
Thomas Hartman tycker att det svenska rättsväsendet måste bli mer öppet och föreslår att The Pirate Bay får i uppdrag att ta hand om domstolarnas diarier.
Det skulle tvinga fram en större öppenhet, tror han.
– Domstolarna är en maktsfär som behöver granskas.
Läs alla artiklar om: The Pirate Bay
Gå till toppen