Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dansbråket ledde till egen lokal

Dansbråket fick henne att lägga doktorsavhandlingen om feministiska engelska böcker på hyllan. Istället snörde hon på sig dansskorna, startade egen dansskola i Kävlinge och inredde den i knallrosa.

KÄVLINGE. För snart ett år sedan stod Lina Larsson utan danslokal men med ett 50-tal dansare som ville fortsätta ta lektioner hos henne. Hon och en rad andra danslärare hade nyss blivit avskedade från Crazy Feet i Lund. Det hade varit en turbolent tid. Lösningen blev tillfälliga lokaler där hon hyrde in sig och fortsatte undervisningen.
Nu sitter hon i en egen helt ny danslokal i Kävlinge. I en källare nära stationen har en bostadsrättsförening byggt om efter hennes önskemål. Det doftar nyrenoverat. LL Dance Studio står det med stora bokstäver på disken.
- Jag hade inte haft tanken tidigare på att starta eget. Det hade nog inte hänt om inte bråket utbrutit. Men nu är jag tacksam för att det blev så här. Det är otroligt roligt. Varje morgon när jag kommer hit undrar jag om det är sant.
Lugn och mycket nöjd, ser hon ut, där hon sitter på kanten på ena hörnets soffgrupp bredvid en tv där videoinspelningar från dansshower hon varit med i avlöser varandra. På det nylagda dansgolvet ligger kuddar i olika färger i en ring. Värmeljus lyser upp i den dämpade belysningen. Men mest i ögonfallande är allt det rosa: pelarna, mattorna, disken vid ingången och personalens kläder.
- Jag har återupptagit min barndoms favoritfärg. Jag ville ha något som sticker ut och är kännetecknande. Och jag ville inte att det skulle kännas som en gympasal.
Med minnen från sin egen barndoms danskurser vet hon också hur hon vill ha undervisningen. Hon vill att det ska vara roligt, men inte bara en lek. Det gillade hon aldrig själv som liten. Hon ville dansa på riktigt, lära sig tekniken.
- Dansen ger så mycket på olika sätt. Styrka och kontroll till exempel. Det har jag märkt inte bara på danseleverna utan även när jag haft dans på vanliga skolor.
Lina Larsson undervisar även i engelska och tyska på Rinnebäcksskolan några timmar varje dag. Skillnaden att undervisa som danslärare och engelsklärare är egentligen inte stor. Det handlar om att göra saker roliga. Allt som är inte känns roligt blir svårt, säger hon.
Planen var egentligen att i höst parallellt doktorera på Lunds universitet i engelsk feministisk litteraturvetenskap.
Istället blev det ett tvärt kast till en rosa dansskola.
- Ja, jag har inte lust att göra någon analys av det. Men visst är det lite kul. Och killarna har också anammat de rosa kläderna. Det är roligt att tänja på gränserna på det hållet.
Att hon kom in på just feministisk litteratur var mest en slump. Hon började med en uppsats i ämnet och har därefter fortsatt.
- Det finns så många intressanta teorier och jag hoppas kunna ta upp arbetet igen om ett år ungefär.
Lina Larssons meritlista som dansare mäter fyra A4-sidor. Melodifestivalen, broinvigningen, åtskilliga shower och tv-framträden. Och där har hon inga planer på att trappa ner. Hon tror att det kan vara sporrande för eleverna att se vad dansen kan leda till och själv vill hon fortsätta hitta inspiration från andra jobb.
Samtidigt erkänner hon att hon har svårt för att säga nej; hon tackar hellre ja och slår knut på sig. Men hon vill leva i de två skilda världarna.
- Det är förmånligt att få lov det. Jag tycker det är viktigt att ha kvar den kontakten.
Några av de första danseleverna strömmar nerför det rosa räcket ner till danslokalen. Det är flickor och pojkar som ska vara med på kursen dansande prinsar och prinsessor. En del är stilenligt klädda i rosa ballerinakläder. Lina Larsson småpratar med dem, undrar om de har dansat innan och visar omklädningsrummet.
Hon ställer sig i mitten av ringen, ler sitt bästa leende och sätter igång något hon alltid saknat i andra danslokaler - diskokulan.
Den första halvtimmen är några föräldrar med som stöd. Det blir ringdans till Här kommer Pippi Långstrump och Maja Piraya. Men efter drickepausen har hon vunnit deras förtroende. Då gör alla barnen rörelserna på egen hand. En pappa tar fram mobiltelefonen och tar en bild.
Lektionen är förberedd i minsta detalj. Lina Larsson lämnar inte saker åt slumpen. Fast egentligen skiljer sig jobbet inte mycket mot vad hon gjort tidigare. Då var det bara i någon annans namn.
- Nu får jag äntligen gör det åt mig själv. Det är egentligen inte stora förändringar. Jag gör nog samma sak - bara i en rosa lokal.

Lina Larsson om...

...sin ålder:
- 31 år. Men jag har tänkt dansa länge än. I alla fall hålla lektioner ett bra tag till.

...familjen:
- Mamma, pappa, pojkvän.

...hur hon började dansa:
- Jag dansade balett till pianomusik som 3-åring för Vivianne Cato som hyrde in sig i en lokal i Kävlinge. Sen hos Birgit Wettergren i Lund. Under skoltiden dansade jag däremot bara sporadiskt. Jag var för blyg för att gå själv till en dansskola. Först efter gymnasiet började jag uppträda och undervisa efter att jag börjat på Crazy Feet i Lund.

...varför hon satsade på dansen:
- Det var det enda jag velat göra sedan jag var liten.

...sitt roligaste framträdande....
- Svårt. Men det är väldigt kul när man får komplettera duktiga sångare. Som till exempel när jag dansat med House of Fun.

...sin favoritmusik...
-Folk får tro vad de vill, men jag säger Britney Spears, Madonna, Justin.
...det stora läsintresset:
Jag läser otroligt mycket. Det är mitt näststörsta intresse. Just nu en engelsk chick lit. "Can you remember me".

...att bo kvar och rota sig i Kävlinge:
- Jag är nog en extrem vanemänniska. Jag tycker att det är skönt att bo utanför stan och ändå så nära. Jag är uppvuxen här och trivs jättebra.

Nio lärare avskedades inom några dagar

Lina Larsson avskedades efter tio år på Crazy Feet i slutet av förra året. Ägaren David Johnson kritiserade hennes undervisning och följden blev att Lina Larsson anmälde honom för förtal.

När de andra lärarna protesterade blev nio av dem också avskedade. Senare ångrade David Johnson sitt handlande och sade att han fattat ologiska beslut.
Gå till toppen