Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlataneffekt på villor i Fridhem

Nu märks en Zlataneffekt på utgångspriserna i Malmös mest exklusiva villaområde Fridhem. Idag är två villor till salu för runt 30 miljoner kronor, samma pris som fotbollsstjärnan gav för sitt rosa palats.

MALMÖ. Innan Zlatan Ibrahimovic skrev på köpekontraktet för huset på Limhamnsvägen i oktober 2007 låg de högsta villapriserna i Malmö runt 16 miljoner kronor. I juni i år såldes en villa i Fridhem för 19 miljoner kronor. Och nu vill en säljare på Erikslustvägen slå ett nytt prisrekord. För tio rum och 299 kvadratmeter begär han 32 miljoner kronor. Om han får ut det priset blir det inte bara den dyraste villan i Malmö utan en av de tio dyraste i Sverige hittills.
På Fridhemsvägen, ett hus från Zlatan, bjuds en niorummare på 256 kvadratmeter ut för 28 miljoner kronor. Mäklare är Stefan Cronholm på A. Cronholm AB:
– Visst märks en Zlataneffekt. Man tar hans prislapp som en intäkt för att det är där prisnivåerna ligger. Men om de verkligen gör det återstår att se. I min värld finns bara en Zlatan, säger Stefan Cronholm.
Andra mäklare är inne på samma linje. Zlatan har dragit upp priset men det är tveksamt om det finns andra köpare som vill lägga upp 30 miljoner kronor. Snarare har Zlatan hjälpt till att pressa priserna över 20 miljoner kronor.
– Visst påverkar Zlatans pris marknaden precis som alla prisrekord. Samtidigt är köparna av denna typ av fastigheter mycket kunniga och initierade och de vet vad som är ett rimligt marknadspris. Men om Inter hade haft sin hemmaplan i Malmö hade huspriserna stuckit i väg till nya nivåer, säger mäklaren Staffan Strandh på Malmöhus Mäklarna.
Han sålde villan för 19 miljoner kronor och säljer nu docenten och vinsamlaren Nils Stormbys villa på Fridhemsvägen. Utgångspris: 20 miljoner kronor (det vill säga ungefär lika mycket som Stormby fick när han nyligen sålde sin vinsamling på auktion i New York).
Att priserna är höga beror inte bara på att husen är stora och exklusiva utan också på att utbudet är litet. Årligen brukar bara fyra- fem av de omkring 100 hus som finns i Fridhemsområdet vara till salu. I år har det dock varit fler, runt tio.
Och det kan också vara en Zlataneffekt, tror mäklarna. Fler vill sälja i hopp om att få ett pris som är mycket högre än de någonsin kunnat räkna med:
– Det här är husägare som har så god ekonomi att de sällan behöver sälja med kniven mot strupen. De har tid och råd att vänta ut det pris de vill ha, säger Stefan Cronholm.
Säljaren av 32-miljonershuset betalade 8,87 miljoner kronor när han köpte huset våren 2006. En prisökning på 260 procent – om han får det pris han begär.
Gå till toppen