Lund

Astmamedicin blev Dracos genombrott

Lund är bäst i Sverige när det gäller hur stort värde varje anställd skapar på sin arbetsplats. Genombrottet kom 1955 när dåvarande svenska läkemedelsföretaget Astra startade dotterbolaget Draco i Lund som idag är en del av brittiska Astra Zeneca.

Bild: Foto: Johan Wessman
LUND. Anställda i läkemedelsbolag skapar fem gånger mer värden än anställda inom detaljhandeln. När Ericsson för tjugofem år sedan började utveckla mobiltelefoner i Lund förstärktes utvecklingen ytterligare.


De var knappt hundra anställda och väntade nervöst. Efter sju års astmaforskning var det nya läkemedlet Bricanyl klart. Men inte godkänt.
Ledningsgruppen väntade timme efter timme på beskedet från Medicinalstyrelsen. Det dröjde.
Men kl 17.30 fredagen den 16 december 1970 fick vd Charlie Ljunggren klartecken. Jubel och smällande champagnekork följdes av snabbfärd mot Lundia och den väntande personalfesten.
– Sällan har en fest kommit lämpligare, sade Dracos dåvarande vd Charlie Ljunggren vid en intervju i den egna personaltidningen.

Bricanyl blev starten på en framgångsvåg som gör att Draco växer från ett knappt hundratal medarbetare denna decemberdag 1970 till omkring 1000 anställda idag. Det blev också inledningen på en ny era för Lunds näringsliv. Draco, som blev en del av Astra Zeneca, är ett renodlat forskningsföretag där 800 av de 1000 anställda i Lund jobbar med forskning och utveckling. Läkemedlen från Lund tillverkas i Södertälje eller någon av koncernens utländska fabriker.
Efter framgången med Bricanyl väljer Astra att göra Lund till centrum för forskningen kring astma och andningsvägarna. Även sedan Astra i december 1998 går samman med Zeneca och blir brittiska Astra Zeneca fortsätter satsningarna i Lund. Enbart under de fyra senaste åren har Astra Zeneca investerat en halv miljard kronor i själva anläggningen i Lund – plus miljarder i forskningspengar.
Dåvarande Astras satsning på att etablera sig i Lund var mera blygsam. Motivet var att Astra ville ha dotterbolag nära de större universiteten. 1955 köptes Lunds Kemiska Fabriks AB som döptes om till Draco. Tre år senare invigdes det första forskningslaboratoriet i källaren till Helsingkrona nation. Där utvecklades bland annat huvudvärkstabletten Alvedon. 1960 inleddes flytten till det nuvarande forskningskomplexet bredvid Sparta.
– Det var roligare förr men är nog effektivare nu. Det var flexibelt. Nu är det mera komplext. Medlemmarna i en projektgrupp kan vara spridda över Sverige, England, USA och Japan där vi jobbar i olika tidszoner. Det var mera kreativt när vi var ett litet företag. Det krävs mer struktur i ett stort globalt företag. Udda idéer och förslag är svårare att genomföra – om ens möjligt, säger Karin Ljungholm som började arbeta med kliniska studier på dåvarande Draco 1979 och som idag jobbar som global projektledare med uppdrag att försöka hitta lösningar för att minska den genomsnittliga utvecklingstiden för ett nytt läkemedel från dagens tio till tolv år ned till åtta år.

Bertil Lindmark som är chef för Astra Zenecas kliniska forskning om andningsvägar och inflammationssjukdomar, har jobbat på företaget sedan 1991 och tycker att då och nu knappast går att jämföra.
– Vi kan inte spela knattefotboll längre. Myten talar om den glorifierade forskaren som får en snilleblixt – så fungerar det inte längre, säger han.

Från kemidröm via kriser till världsföretag

13 oktober 1913. Apotekaren Adolf Rising registrerar ett nytt svenskt läkemedelsbolag i Södertälje. Astra Apotekarnas Kemiska Fabrikers första storsäljare är hjärtmedicinen Digitotal. Av de 400 aktieägarna är 300 apotekare.
Oktober 1917. Astra går tillsammans med Beckers upp i Svensk Färgämnesindustri, ASF. Målet var att bilda en svensk kemisk industri med tyska och schweiziska företag som Ciba och Bayer som förebilder.
Augusti 1920. ASF:s ekonomi kraschar efter första världskriget. Astra säljs till statliga V&S och planer på ett statligt läkemedelsmonopol finns. Under 20-talet blir Astra åter privatägt med familjen Wallenberg som en av sex delägare.
1942. Astra köper Paul Nordströms läkemedelsfabrik i Hässleholm – Hässle – som senare flyttas till Mölndal.

1955. Astra börsnoteras. Den som satsade sammanlagt 10 000 kronor nu och i kommande nyemissioner får se aktieposten öka i värde till 31 miljoner kronor 1999. Astra köper Lunds Kemiska Fabriks AB som blir Draco.
1958. Dracos första laboratorium invigs i källaren till Helsingkrona nation i Lund.
1960. Draco börjar bygga dag­ens gulteglade komplex. Först kontor och 1963 ett nytt forskningslabb.
15 december 1961. Astra drar tillbaka det licenssålda lugnande medlet neurosedyn som visat sig ge fostermissbildningar och känslolöshet i fötter och händer hos vuxna.
1996. Magsårsmedicinen Losec blir världens mest sålda läkemedel åtta år efter första lanseringen.
9 december 1998. Astra och brittiska Zeneca beslutar att gå samman. Huvudkontoret för sammanslagna Astra Zeneca hamnar i England.

Astra Zeneca
Huvudkontor: London.
Vd: David Brennan.
Anställda: 67000, varav 11900 i Sverige och 1000 i Lund.
Forskning: Närmare 13000 medarbetare arbetar med forskning och utveckling, varav 800 i Lund. Förra året satsade koncernen drygt 33 miljarder kronor på forskning och utveckling.
Omsättning: Förra året omsatte Astra Zeneca cirka 200 miljarder kronor.

Lundaanställda mest produktiva i landet

Rätt sektorer växer. Så förklarar Öresundsinstitutets chef Anders Olshov att Lunds näringsliv i likhet med Köpenhamns har utvecklats till landets mest lönsamma mätt i det förädlingsvärde varje anställd i genomsnitt skapar. En anställd inom läkemedelsindustrin producerade år 2005 ett förädlingsvärde motsvarande 2290000 kronor jämfört med 1190000 kronor för anställda inom telekomindustrin och 790000 kronor för system- och programvarukonsulter. I maskin­industrin stannar värdet vid 660000 kronor. Butiksanställda bidrar med 400000 kronor.

Förädlingsvärde per år och anställd:

Lund: 930 000 kr

Stockholms län: 770 000 kr

Helsingborg: 720 000 kr

Sverige: 680 000 kr

Skåne län: 660 000 kr

Landskrona: 640 000 kr

Svedala: 640 000 kr

Kävlinge: 640 000 kr

Malmö: 640 000 kr

Staffanstorp: 630 000 kr

Trelleborg: 550 000 kr

Källa: En analys från Öresunds­institutet, siffrorna avser 2005.


Flera storsäljare från Lund

Astmamedicinen Bricanyl blev den första i en lång rad framgångsrika produkter som utvecklats hos Draco/Astra Zeneca i Lund som bland annat fått förstärkning av forskarna Arne Thalén och Ralph Brattsand som kom till Lund när Astra köpte Bofors läkemedelsforskning.

Ett viktigt genombrott för dåvarande Draco handlade inte bara om läkemedel utan också om en ny förpackning för dosering och inandning av astmamedicin utan drivgas – Turbuhalern – som under flera år utvecklades av kemisten Kjell Wetterlin.

Dagens storsäljare som utvecklats i Lund är Pulmicort Turbuhaler som varje år drar in två miljarder dollar i intäkter medan Symbicort turbuhaler säljs för 1,3 miljarder dollar om året.

Läkemedel från Draco/ Astra Zeneca i Lund:

1963 Alvedon huvudvärkstablett

1964 Nezeril näsdroppar

1970 Bricanyl astma/andningsvägar

1982 Pulmicort astma/andningsvägar

1983 Rhinocort allergisk snuva

1987 Turbuhaler inhalator för astmamedicin

2000 Symbicort astma/kol

2006 Symbicort Singelterapi – ny behandlingsmetodik.

2015 AZD 9668 KOL

Läs alla artiklar om: De byggde Lund
Gå till toppen