Sverige

”Svarta änkan etablerad i Sverige”

Giftspindeln svarta änkan har etablerat sig i Sverige, uppger Naturhistoriska riksmuseet. Dit har drygt 10 spindlar skickats – bara i år. Svarta änkans gift är ett av de starkaste kända gifterna.

En forskare visar upp en svart änka. Bilden är tagen i Chile.Bild: Foto: Scanpix
– I år har jag fått runt 10 svarta änkor skickade till mig, men jag får ju bara reda på en mycket liten del av dem som upptäcks. Och många av dem som kommer in via transporter upptäcks aldrig, säger intendent Bert Gustavsson på Naturhistoriska riksmuseet.
Uppdatering: Svarta änkan etablerade sig aldrig i Sverige. Den här artikeln från 2008 har dock varit mycket läst under flera år, 2013 var den exempelvis näst mest klickad av alla artiklar på Sydsvenskan.se.
Enligt Gustavsson är det inte en fråga om, eller när, svarta änkan kommer att etablera sig i Sverige, den är redan här.
– Ett exempel är en kille i Värmland som importerat en bil från USA. Bilen stod i ett garage i tre år. När han skulle flytta på bilen kröp det fram spindlar. De hade alltså under tre år förökat sig.
Enligt Bert Gustavsson klarar arten det svenska klimatet bra. Den är vanlig i inlandet i Kanada och norra USA, där klimatet är kallare på vintern och varmare på sommaren.
– Dessutom är Svarta änkan ett rovdjur och behöver ingen specifik växt för att överleva.
Är den svarta änkan här för att stanna?
– Ja, det tror jag.
På giftinformationscentralen händer det att man får samtal från personer som har blivit stuckna av en svart änka.
– Vårt råd är då att man ska ta det lugnt, så att giftet inte sprids, och sedan ta sig till sjukhus, säger Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen.
Hur farligt är giftet?
– Det finns personer som har dött av den svarta änkan runt om i världen, men det beror på hur mycket gift du får i dig och var den biter. I 80 procent av fallen får man bara milda symptom i form av svettningar och smärta.
I Sverige finns inga lager med motgift mot Svarta änkan. Symptom som uppkommer, som muskelspasmer eller blodryckspåverkan, behandlas för sig.
Många exotiska djur slinker med vid import av livsmedel, eftersom det inte kan behandlas med gas eller kyla. Och ekotrenden gör att alltmer obesprutad mat importeras.
– Det finns en risk för att det här kommer att öka. Vi ser en liten, försiktig trend, säger Bert Gustavsson.
Gå till toppen