Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boriana Åberg har riksdagen i sikte

I Kävlinge är borgmästaren en kvinna med bruna ögon och page. Hon är inte så lång, men hon har stor pondus när hon svingar ordförandeklubban i kommunfullmäktige.

"Kävlinge är en fantastisk kommun. Det är nära till allt och bra service", säger Boriana Åberg.Bild: Foto: Håkan Röjder
KÄVLINGE. Invandrare, ensamstående mamma, bara 40 år och toppolitiker. Sydsvenskan träffar Boriana Åberg.
Hon tar emot oss i sitt gula radhus. Den 11-årige sonen är på ovanvåningen och gör läxorna, den andra sonen, 17-åringen, är fortfarande i skolan i Lund.
I vardagsrummet har hon dukat upp te, olivbröd och en mix av räkor och färskost.
– Ni kommer inte till lunch och inte till middag utan mittemellan. Jag visste inte vad jag skulle bjuda på. Det är en bulgarisk sed: När man får gäster får de inte gå därifrån hungriga, säger hon och serverar teet ur en rostfri stålkanna.
Boriana Åberg är andra kvinna på moderaternas lista i Kävlinge. Etta är kommunalrådet Pia Almström. Först på fjärde plats kommer en man.
Att vara ordförande är inte en helt lätt uppgift. Den borgerliga alliansen har inte majoritet. Det krävs röster antingen från socialdemokraterna eller från Sverigedemokraterna för att få igenom beslut. Att Boriana Åberg håller i fem olika omröstningar under ett och samma möte är inget ovanligt i Kävlinges kommunfullmäktige.
Och dessutom vill de sex Sverigedemokraterna längst ner i salen ofta att hon upprepar vad hon nyss sa:
– Jag har en kraftig brytning. Det är inte lätt att komma till Sverige i vuxen ålder. Jag tänker: Tror de att jag inte vill låta som en svensk? Jag har korrekt grammatik. Min brist är språkmelodin. Självklart blir jag sårad, säger hon.
Men hon har hållit i klubban i ett år och numera låter hon de avbrotten inte längre påverka henne.
I vintras var Boriana Åberg inte alls i Kävlinge utan i riksdagen i Stockholm. Hon ersatte en riksdagsman som var pappaledig.
– Jag var i talarstolen första dagen. När jag kom dit hörde jag av en kollega att här kan man bestämma om man vill göra lite eller mycket. Jag bestämde mig för att göra mycket.
Första gången pratade hon om barnens villkor. Det var inte alls så som socialdemokraterna hävdade att barnen hade fått det sämre sedan regeringsskiftet.
Allt började långt tidigare.
– Jag kände att jag hade något att tillföra debatten. Jag jobbar som socialsekreterare i Helsingborg och är närmast sakkunnig i frågan.
För så är det, kommunens borgmästare är bara fritidspolitiker.
Boriana Åbergs vardag är på socialförvaltningen i Helsingborg och hennes bestämda åsikt är att det bästa för barn som far illa är att föräldrarna får ett jobb att gå till.
– När föräldrarna får jobb – många är invandrare som jag – ökar självkänslan. De blir gladare och piggare. De träffar andra människor och får ett annat värde. Då mår barnen också bättre.
Boriana Åberg kom till Sverige när muren till östblocket föll. Träffade en svensk man och gifte sig. I Bulgarien hade hon utbildat sig till civilingenjör, men den utbildningen visade sig vara värdelös i Sverige.
Istället fick hon börja om från början med Socialhögskolan i Lund.
Efter tio år skiljde hon sig från sin man.
– Med en annan retorik skulle man kunna beskriva mig som ett offer för några år sedan: Jag var skild, utan utbildning och ensamstående mamma till två barn.
Den beskrivningen ställer hon själv inte upp på.
På väggen i vardagsrummet hänger tre tavlor från Bulgarien. Det är vita lerhus med berg i bakgrunden.
Såg det ut så, där du växte upp?
– Nej. Jag är uppväxt i ett helt vanligt hus. Bulgarien var Sovjetstatens lydigaste satellitstat. De flesta gamla hus revs och ersattes med höghus i sovjetisk stil med tjocka väggar och små fönster.
Politiken var något som omedelbart fångade hennes intresse när hon kom till Sverige.
– I Bulgarien fick man inte resa utomlands och inte tänka tankar som inte var i linje med Sovjetunionen. Jag uppskattar verkligen yttrandefriheten som finns här.
Hon lärde sig svenska genom att läsa Sydsvenskan från pärm till pärm. På tv såg hon Carl Bildt, en karismatisk politiker med korta snärtiga repliker som ofta sammanfattade hennes egna argument på pricken. När hon var mammaledig med yngsta sonen drog det ihop sig till val i Sverige.
Då gick Boriana Åberg med i moderaterna.
– Mitt första uppdrag var att dela ut valsedlar. Det passade bra att ha dem under barnvagnen när jag promenerade. Jag tog mitt uppdrag på stort allvar. Jag kände att jag gjorde en enorm insats och var väldigt plikttrogen, berättar hon med ett litet skratt.
Det var förrförra valet. Då gick det dåligt för moderaterna. I nästa val fick Boriana Åberg en plats som ersättare i kommunfullmäktige och en plats som ledamot i kulturnämnden. Första gången i fullmäktige kändes högtidligt. De andra ledamöterna kom och hälsade på henne och frågade vem hon var.
Det senaste valet gick änuu bättre. Boriana Åberg hade genomgått moderaternas hårda rekrytering som riksdagskandidat och imponerat på de egna partikamraterna i Kävlinge.
När kommunfullmäktiges ordförande Cay Kallin hastigt avled var hon den självklara efterträdaren.
– Det är rätt intressant. Moderaterna utmålas ofta som ett elitistiskt parti. Jag är invandrare och ensamstående mamma men har ändå fått komma fram.
Just nu hoppas hon på att få komma tillbaka till riksdagen. Hon är första ersättare för fem skånska moderater, så det är inte omöjligt. Även nästa val tänker hon ställa upp i riksdagsvalet
– Men det viktigaste är att moderaterna gör ett bra val, inte var jag hamnar, säger hon.

Boriana Åbergs politiska uppdrag

Ordförande i kommunfullmäktige i Kävlinge. Fast arvode 6 701 kronor per månad.
Ledamot i kommunstyrelsen i Kävlinge. 500 kronor per möte.
Ledamot i kulturnämnden i Kävlinge. 500 kronor per möte.
Ersättare i riksdagen för moderater ur valkrets södra Skåne.
Ledamot i riksdagens socialutskott 080118-080314. Arvode 52 900 kronor i månaden.

Boriana Åberg om...

Matlagning: ”Mitt stora intresse. Det är spännande och det uppskattas av den övriga familjen. Det bästa är att laga en bra middag med flera rätter och god dricka som man delar med goda vänner”

Skönlitteratur: ”Jag läser mycket. Först recensionerna i Sydsvenskan och sedan lånar jag böcker på biblioteket. Just nu läser jag ”En kort berättelse om traktorer på ukrainska” av Marina Lewycka.”

Bulgarien: ”Jag försöker åka dit på semester efter som min släkt bor kvar där. Mina föräldrar hoppas fortfarande på att jag ska komma tillbaka. Så fort det sker en politisk förändring säger de: Nu är det bra nu kan du komma hem. Men när jag flyttade hit var det definitivt. Mina barn är svenskar och jag är svensk.”

Heminredning: ”Jag väntar nu på två soffor och ett bord från Ikea. Jag ska flytta den soffan hit och ha matbord där borta.”

Favoritpolitiker i Kävlinge: ”Pia Almström. Hon är en bra ledare som är rakt på sak och ger plats åt nya. I de andra partierna tycker jag om Carina Ingelsson. Hon är entusiastisk och har en förmåga att få människor med sig”.

Gå till toppen