Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Per-Oskar Persson: Världsledande inom kylteknik

Tekn dr och civilingenjör Per-Oskar Persson, 84 år, Helsingborg, har avlidit. Hans närmaste är makan Brita samt barnen Birgitta, Åke och Margareta med familjer.

Per-Oskar Persson, känd som en av världens ledande kyltekniker, avlade civilingenjörsexamen vid KTH 1949. Han arbetade flera år vid Institutionen för kylteknik där han bland annat medverkade i framtagandet av en kylsäng, för operationer under hypotermi.
1958 anställdes han som teknisk direktör för dåvarande Helsingborgs Fryshus. Företaget växte till ett av världens största företag, Frigoscandia, för lagring och distribution av djupfrysta livsmedel.
Hans unika frysare kom att revolutionera industrin världen över och ledde till bildandet av Frigoscandia Contracting AB med Per-Oskar som vd.
Den sista från hans ritbord tillkom flera år efter hans pensionering. Idag fryses 50 procent av världens djupfrysta livsmedel i en frysare av hans design. Efter pensioneringen utvecklade Per-Oskar frysare för blodplasma.
Per-Oskar var inte bara tekniker utan också humanist och nytänkare. Nyckelord som anses nyskapande i dagens affärsvärld var självklarheter i hans. Han insåg tidigt nödvändigheten av tvärvetenskaplig kunskap.
Hans ledarstil utmärktes av lagarbete och han gav de ofta unga medarbetarna stor frihet, men under ansvar. Han var inte bara chefen utan i hög grad en fadersgestalt för alla. De anställdas familjer och deras välbefinnande var lika viktiga som hans egen familj.
Per-Oskar älskade utmaningar. I mogen ålder flög han till allas förskräckelse drake efter motorbåt och åkte rullskridskor med barnbarnen. Vid sidan om familjen och arbetet var jakt det stora intresset. Skogens tystnad en tidig morgon skänkte stor lycka och tid för tankar.
Beslutsamheten och omtänksamheten följde Per-Oskar genom hela livet. Hans sista innovation, plasmafrysaren, är en succé och marknadsfördes med framgång från sjuksängen.
Vi, hans arbetskamrater, saknar vår mentor och vän.
Göran Löndahl
Gå till toppen