Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Barn i väntan ger glädje

– Det finaste omdömet kom från en trettonårig irakisk pojke som sa att det roligaste med projektet var ”att ge varandra glädje”, säger Zsofia Nestler.

MALMÖ. Hon är beteendevetare och psykoterapeut och har utvärderat projektet Barn i väntan (BIV).
För drygt tre år sen startades samarbetsprojektet mellan biståndsföreningen Individuell människohjälp och Svenska kyrkan.
– Jag såg projektet som unikt och nytänkande. Många projekt tar upp situationen för de asylsökande, men ofta blir barnen osynliga. Barnens behov kommer ofta i andra hand i kampen om uppehållstillstånd, säger Zsofia Nestler.
– Du kan vara en hur bra förälder som helst men under asyltiden vet du aldrig vad som kommer hända från en dag till en annan och då orkar föräldrar inte alltid vara föräldrar. Det händer till och med att de glömmer bort barnens födelsedagar, säger Ann Lidgren som är projektledare från Svenska kyrkan.
Under asyltiden tar ofta barnen för stort ansvar för familjen och för vad som hänt. I projektet ska barn tillåtas vara barn och känna att duger som de är.
Ett moment är att lära sig att sätta ord på sina känslor.
– De får lära sig att sänka sitt försvar för att få sina behov tillgodosedda. Till exempel att de vågar be om hjälp till läxor eller påminna mamma och pappa att det är ens födelsedag, säger Ann Lidgren.
Utvärderaren Zsofia Nestler säger att projektet fått positivt gensvar från både barn, föräldrar och de som arbetat med verksamheten.
Flera barn berättade att deras liv förändrades på grund av den upplevda gemenskapen då de tidigare känt sig ensamma i sin situation.
Utvärderingen visar också att det inte upplevts som ett problem att verksamheten har haft kristna anknytningar.
Ann Lidgren påpekar att de varit noggranna med att klargöra att projektet är religiöst och politiskt obundet vilket har upplevts som skönt av de deltagande.
Ungefär 32 barn och ungdomar deltar varje år i verksamheten i Malmö och många köar för att få en plats. Sedan det första Barn i väntan startades i Malmö har det bland annat tillkommit samma verksamhet i Göteborg och Värnamo. Nu hoppas de på en spridning ute i Europa.
Gå till toppen