Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö får nobba världens alla kungligheter

Det är fritt fram för kommunen att nobba kungahuset konstaterar JO. De nordiska kungligheterna bjuds inte in till hundraårsminnet av trekungamötet i Malmö 1914.

MALMÖ. Varje kommun får själv avgöra vem som de vill bjuda in till olika arrangemang.
– Det finns inga bestämmelser som reglerar sånt, säger Agneta Lundgren.
Det har gått fjorton dagar sedan kulturnämnden i Malmö gjorde sin kraftfulla markering mot de nordiska kungahusen:
Kungarna i Sverige och Norge samt Danmarks drottning ska inte bjudas in för att högtidlighålla hundraårsminnet av trekungamötet i Malmö 1914.
– Det finns ingen anledning att bjuda hit personer som inte är demokratiskt valda, anser kulturnämndsledamoten Göran Andersson (s).
Beslutet togs efter votering, där majoriteten (s, v och mp) röstade nej och vann med fem röster mot fyra mot m, fp och spi.
Händelsen har rört upp en mängd känslor.
En rad borgerliga politiker har attackerat socialdemokraternas kulturkommunalråd Carina Nilsson med en skur av så kallade enkla frågor, som hon måste besvara inför kommunfullmäktige imorgon.
Moderata ungdomsförbundets förre Malmöordförande Ardavan Khoshnood blev så upprörd att han anmälde både kulturnämnden och nämndens ordförande Göran Andersson till JO för att felaktigt hävda att monarkin är odemokratisk.
– Helt felaktigt, anser Ardavan Khoshnood.
– Samtliga länders parlament har beslutat att länderna ska förbli kungadömen.
Men JO ser ingen anledning att gripa in.
– Vi har inga synpunkter på vem kommunen vill bjuda in, säger JO:s Agneta Lundgren.
Gå till toppen