Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kättaren slår till igen

Philip Roths karakteristiska och sardoniska religionskritik når nya höjder i hans senaste roman ”Indignation”. Roth visar upp en desillusionerad syn på det amerikanska livet, konstaterar Jan Aghed.

Indignation

Author: Philip Roth. Publisher: Houghton Mifflin.
Bild: Foto: AP
I likhet med ”Everyman”, förförra årets roman av Philip Roth, berättas också hans senaste bok ”Indignation” av en död man. Huvudpersonen Marcus Messner är en judisk collegestudent uppvuxen i en familj med en ortodox slakteributik i Newark.

För att komma så långt bort som möjligt från sin dominerande, extremt överbeskyddande far – egenskaper som annars brukar tillskrivas mödrarna i Roths fiktion – söker han sig till ett mindre universitet i Mellanvästern. Närmare bestämt till en plats med klassisk och mytisk klang i amerikansk litteratur, odödliggjord år 1919 av författaren Sherwood Andersons episodiska småstadsepos ”Winesburg, Ohio”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen