Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför bryter de öppet mot lagen

I fredags morse klättrade sju fredsaktivister över stängslet till Malmöföretaget Aimpoint, som tillverkar sikten åt amerikanska arméns automatvapen. Polisen grep dem, de kommer att åtalas och straffas - och det är precis vad de vill.

MALMÖ. - You guys ready? Let's go now. Now!
Schweizaren Tom Cassee, hans brorsa Andi och svenskorna Annika Spalde och Karin Carlsson klättrar snabbt över grinden till Aimpoint, fabriken på Jägersro som tillverkar sikten åt bland andra USA:s armé.
De är väl förberedda. Hela morgonen har de suttit på Ungdomens hus på Skolgatan med en karta över området, och diskuterat hur de ska göra. Tom och Andi var ute vid Aimpoint dagen före och rekade.
- Vi stötte på 48 poliser som frågade vad vi gjorde, säger Tom med ett snett leende.
Polisen är här nu också. Manifestationen har annonserats på internet, och Annika Spalde och de andra räknar med att polisen ska försöka stoppa dem när de klättrar över gallergrinden.
Så blir det inte. Polisen vill inte eller hinner inte agera. Däremot kommer två säkerhetsvakter, en kvinna och en man, springande inne på Aimpoints område.
- Stanna! ryter den manliga vakten.
- Tillbaka över stängslet med er! Över sa jag!
Schweizarna och Annika Spalde är vitsminkade i ansiktet, med ett svart kors över. Som ett kikarsikte. Karin Carlsson ville inte sminka sig. Det ser lite skrämmande ut, tycker hon. Hon vill att de som hon träffar ska relatera till henne som en vanlig människa, inte som ett hot.
När väktarna närmar sig ser man hur hennes ansiktsmuskler dras samman.
- Vi vill inte ha något våld, säger hon snabbt. Vi kommer att ta det lugnt.
Karin Carlsson och hennes vänner vecklar ut en banderoll med texten "Aimpoint kills!", när flera poliser kommer springande utanför grinden. En kvinnlig så kallad dialogpolis börjar tala med Karin Carlsson genom gallret.
- Ni får inte vara på den sidan grinden, säger dialogpolisen.
- Ni gör er skyldiga till brott. Säg till dina vänner det.
- Vi vet, säger Karin Carlsson.
Hon är lugnare nu. Väktarna har dragit sig ett par meter bort och banderollen är på plats. Bakom poliserna jublar ett sjuttiotal demonstranter, upprymda över sina kamraters framgång.
Dialogpolisen försöker på nytt, med ett tonfall som både är vädjande och uppgivet:
- Detta är helt fel sätt att protestera på.
- Vi tycker inte det, svarar Karin Carlsson.
Så börjar hon, Annika Spalde, schweizarna och en belgisk aktivist som också hoppat över att skandera en ramsa:
"Weapons kill! Weapons kill!"
De får genast respons från demonstranterna utanför:
"Say hey, say ho, say Aimpoint has got to go!"
Poliserna kör fram ett par piketer framför porten och ställer upp en kedja av kraftigt byggda konstaplar, för att hindra att fler tar sig in. Stämningen är lite spänd men mest lugn. Ett par ansikten känns igen från demonstrationen mot Migrationsverket igår, men som helhet innehåller denna manifestation en annan typ av människor. Lite äldre. Lite gladare. Lite brokigare.
En hel del är övertygade kristna, som 35-årige Malmöbon Martin Smedjeback.
- Jag skäms över att det finns en sådan här verksamhet i vår stad. Aimpoints sikten skeppas i tusental till kriget i Irak. De är världskända för att kunna fästa fokus på objekt som rör sig, säger han.
Några clownsminkade tjejer dansar runt och småretas med poliserna: lägger ballonger i deras hjälmar och härmar dem. De flesta poliserna blir ännu mer sammanbitna av detta, men en av dem ler och säger "välkommen!" till en närgången clown.
Inne på Aimpoints område har aktivisterna upptäckt att fabriken är tom. Arbetarna, som de tänkt dela ut flygblad till, är hemma. Aimpoint har stängt denna dag - en säkerhetsåtgärd på grund av manifestationen.
- Företaget är stängt! Vi har lyckats! ropar de segerrusigt och ett nytt jubel bryter ut.
Så bestämmer insatschefen Mats Thimgren Karin Carlsson och de andra som klättrat in ska gripas. De har gjort sig skyldiga till olaga intrång och ska lagföras, meddelar han med bister min. Grindarna öppnas under massiv polisnärvaro, så att inga fler aktivister ska smita in.
De utländska aktivisterna körs till polisstationen för att förhöras med tolk, medan Karin Carlsson och Annika Spalde tas till en Preem-mack några hundra meter bort. Där förhörs de och släpps efter fyrtio minuter.
När Sydsvenskan träffar dem igen står de och väntar på bussen in till stan. Karin Carlsson ler stort. Annika Spalde har vitt smink på kragen.
- Poliserna var otrevliga och gruffiga, tyvärr. De skrek att vi skulle hålla käften, säger Annika Spalde.
Hon är 39 år, en diakon i Svenska kyrkan som har lång erfarenhet av olagliga aktioner. För tio år sedan satt hon ett halvår i ett brittiskt fängelse, efter att ha varit med och monterat ner tillverkningsramper för kärnvapenubåten Trident.
Polisen frågade dem om de erkände sig skyldiga till brott, berättar Karin Carlsson. Hon svarade nej.
- "Jag erkänner inget brott, det är verksamheten här som är brottslig", sa jag. Men jag förnekar inte att jag klättrade in. Jag vill sitta i en rättegångssal och förklara vad jag har gjort.
En bit därifrån går två damer från Kiruna. 65-åriga Edla Lantto och 62-åriga Gun-Britt Mäkitalo är med i Kvinnor för fred och har rest till Malmö för att protestera mot Aimpoint. De sover i ett kollektiv på Möllan tillsammans med fjorton personer.
- Ungdomarna är så... fina! säger Gun-Britt Mäkitalo på kraftig norrländska.
- En del tycker inte om när man demonstrerar och gör olagliga saker, men de gör helt rätt.
Kirunadamerna berättar, inte utan stolthet, att de själva greps av polisen i Bryssel när de demonstrerade mot Nato i våras. Sedan frågar de efter bussen till Rosengård.
- Vi ska titta på en fredsmanifestation som Kvinnor för fred i Göteborg ordnar. De ska göra något med likkistor, det ska bli väldigt roligt att se!

FAKTA/Civil olydnad: att krama träd, gömma flyktingar eller driva svartklubb

Civil olydnad kallas det när man öppet bryter mot lagar eller vägrar följa vissa myndighetsbeslut, och samtidigt är beredd att ta konsekvenserna av handlingen. Genom att villigt låta sig gripas och straffas, resonerar utövarna, undergrävs den rädsla för straff som är en av förutsättningarna för lydnaden.
Att gömma flyktingar är ett exempel på civil olydnad (även om detta är inte är ett lagbrott), att krama träd som ska sågas ner ett annat. Metoden har använts av både vänster- och högeraktivister. När nyliberala Frihetsfronten på det tidiga 90-talet drev svartklubben Tritnaha i protest mot de restriktiva utskänkningsreglerna i Stockholm var det en form av civil olydnad.
Gå till toppen