Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Högt spel i skola utan lärare

Fredag kväll är det tyst och stängt i skolan. Men på Sveaskolan har en del elever ett tufft kvällspass. Rockmusiken dundrar medan de tävlar i TV-spelet Guitar hero.

LIMHAMN. Två oändliga greppbrädor rullar på filmduken. Två spelare med varsin liten plastgitarr ska trycka in färgade plastknappar när en sorts noter i samma färg dyker upp i hög hastighet på filmen. Låter lätt eller hur?
För Simon Jakobsson är det enkelt. Han lägger gitarren bakom nacken och får det hela att fungera ändå. Andra får kämpa hårdare:
– 22 procent rätt spelat, suckar Ulrika Lerpard efter avslutat pass. Hon är mamma till tre närvarande barn, alla med läggning för gitarrspelet.
Två av dem, Johan i sexan och Simon i åttan spelar en låt - med ryggen mot filmen. De vet vad de ska göra och gör det i takt med den dunkande rockmusiken. Det går rätt bra.
Gitarrmötet på skolan är en dubbel tävlingskväll. Vid halvsextiden på eftermiddagen vann Olof Isacsson den första tävlingen och senare på kvällen tävlade erfarna spelare på en svårare nivå.
Arrangörer är Victor Hansson och Simon Lerpard. De är inte helt överens om vem det var som kom med idén, men planerna på en spelkväll fick genast stöd av Sveaskolans ledning.
Tränar du mycket?
– Två timmar om dagen, säger Simon Lerpard men ändrar sig bums till en timme.
– Tyvärr är min lillebror bättre, lägger han till.
Annicka Hansson är mamma till Victor och tar också ett pass. Hon gungar snyggt till musiken och knäar lätt bakåtlutat vid låtens slut. Hon borde få stilpoäng.
– Det här är det roligaste sällskapsspelet, säger hon och lämnar över till den yngre generationen.
Ett tiotal killar och en tjej tar över. Nu blir det allvar.
Gå till toppen