Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Jakten mot högsta ligan

Nu ska Eos räcka till i längden, och det ska föra dem till högsta ligan.

16-åriga guarden Mia Hakim är en av många talanger i Eos. På lördag är det premiär i basketettan mot Norrköping.Bild: Foto: David Bergström
Förra året var Lundalaget överlägset i damernas basketetta, vann alla matcher utom två men i kvalet till Ligan (elitserien) räckte laget inte riktigt till.
– Det vi brast på i kvalet förra året var att vi inte hade tillräckligt långa spelare, vi tog för lite returer och så saknade vi en del rutin, säger coachen Fredrik Joulamo.
Men denna säsong finns längden och rutinen där. Sju nya spelare förstärker laget och alla nyförvärv är en bra bit över 1,80 meter. En av dem är Joanna Ausmann som förra säsongen spelade i Visby i Ligan. Dessutom var hon med i landslaget förra sommaren.
Att valet föll på Eos var naturligt då hon börjat läsa till tandläkare i Malmö. Men Lundaklubben har ett bra rykte i landet.
– Många vill att Eos ska gå upp eftersom klubben satsar på egna spelare och inte tar in så mycket spelare utifrån. Jag trivs jättebra här, säger Joanna Ausmann.
Hon räds inte favoritskapet som laget har på sig i årets basketetta.
– Det känns bara bra att vara favoriter, sedan gäller det att vi orkar hela vägen, säger forwarden Ausmann.
Förutom henne har två till av nyförvärven, Teresia Troberg från Brahe och Natalia Höglund från Karlstad, rutin från högsta ligan.
Rutinen i laget har även förstärkts då alla blivit ett år äldre. Jättetalangen Mia Hakim gör sin tredje säsong i damlaget trots att hon bara är 16 år.
– Erfarenheten i laget är större i år och truppen är bredare än förra säsongen, säger kaptenen och guarden i det svenska F92-landslaget.
Det hoppas hon ska bidra till att laget kan ta steget upp denna säsong.
– Förra året såg vi kvalet som en bonus, i år är målet att vi ska gå upp. Det är egentligen vi själva som är vår största motståndare men ingen ska rubba oss, säger Fredrik Joulamo.
Och att försörja ett elitlag med egna spelare är inte något som Eos skulle ha problem med.
– Jag vill hävda att vi idag är den näst största plantskolan i Sverige av landslagsspelare efter Södertälje, säger Joulamo och syftar på de många ungdomslandslagsspelare som Eos har just nu.
– Om vi inte spelar i högsta ligan om två år kommer vi inte ha en chans att behålla vissa av spelarna, konstaterar Joulamo.
Jakten mot högsta ligan börjar på lördag då basketettan drar igång med match mot Norrköping hemma i Eos-hallen.
Gå till toppen