Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

68-årig handbollslegend tillbaka

En handbollslegend gör comeback. Tidigare förbundskaptenen Caj-Åke Andersson sa hej då till tränaruppdrag i början på 1990-talet. Men att vara 68 år är inget hinder för att bli tränare igen. Nu ska han lotsa Kävlinge HK tillbaka till division 1.

68-årige Caj-Åke Andersson gör comeback som handbollstränare. Den före detta förbundskaptenen ska nu träna Kävlinge HK i division 2.Bild: Foto: Johan Karlström Andebratt
– Spelarna säger det inte men undrar säkert var jag ställt rullatorn när jag kommer till träningen, säger Caj-Åke Andersson.
Trots sin ålder lever han inget pensionärsliv. Den före detta polisen driver en egen firma där han hjälper företag med extern och intern utredning om brottslighet. Så sent som för två år sedan avslutade han den politiska karriären efter fyra år i Region Skåne. När han slutade med politiken fick han plötsligt fritid igen. Och varför då inte comeback inom handbollen när han började bli rastlös?
Kävlinge HK, där han inledde sin tränarkarriär 1970, ställde frågan.
– Jag tror att det var någon av mina söner i laget som tipsade styrelsen. Men båda två är utomlands för tillfället så nu är det bara jag kvar i föreningen, skrattar Caj-Åke.
Han blev överraskad när frågan kom men han var inte särskilt svårövertalad.
– Jag och styrelsen tittade på gamla foton från 1970 och skrattade i över en timme. Då förstod jag att jag längtade tillbaka. De som jag var tränare för då har barn i laget nu.
Då hade föreningen bara funnits i ett år. Nu firar föreningen fyrtio år nästa år och det vill Caj-Åke gärna vara med om.
– Det är väldigt roligt att vara tillbaka och träna Kävlinge eftersom det finns många unga pågar i laget som vill bli bra, men visst, i stort sett alla är yngre än mig nu för tiden.
Det har gått så lång tid sedan han var tränare senast att han själv inte kommer ihåg vilket år det var. Hans sista, eller numera senaste tränaruppdrag, var när han var i Ystads IF i början av 1990-talet. Mest känd är han för att han var förbundskapten för svenska landslaget 1980 till 1982.
Men hans förta tränarutbildning fick han genom fotbollen när han spelade i BK Flagg.
– Jag var inte särskilt bra på varken fotboll eller handboll så det vara bara att välja mellan att bli tränare eller domare. Det blev tränare och det var bättre att bli handbollstränare för det är ju inomhus, fotbollstränare kan ha det kallt, skojar Caj-Åke.
Han har aldrig slutat titta på handboll och har följt utvecklingen. I dag går det betydligt snabbare i handbollen än på 1970- och 80-talet.
– Förr kunde man prata med spelarna efter ett mål men idag är avkasten som en kontring. På 1960-talet skulle domaren rätta till kragen innan han blåste igång spelet igen. Vi hade en linjespelare i Kävlinge 1970 som gjorde en kullerbytta efter varje mål. I dagens handboll hade motståndarna redan hunnit göra mål och vi ett till innan han var uppe på benen igen, säger Caj-Åke som gillar den nya fartfyllda handbollen.
– Förr kunde vi ha som målsättning att göra 22 mål för att vinna, det är en halvlek idag.
Men även styrkan hos spelare har förändrats avsevärt.
– I dag är det en man mer på planen i antalet kilo räknat. Men dessa kolosser rör sig ändå snabbare än vad de mindre spelarna gjorde förr.
Den stora comebacken sker på söndag då division 2-spelet inleds med bortamatch mot Fortuna Rydebäck.
– Det ska bli kul att vara på bänken i tävlingssammanhang igen. Jag var ju inte med när handbollen började med time-out, så det blir lite nytt för mig också.

Caj-Åke Andersson

Ålder: 68.
Familj: Fru, dotter och tre söner.
Bor: Ekebäck utanför Sjöbo.
Född: i Kirseberg.
Spelarkarriär: H43.
Tränarkarriär: A-landslaget, U-landslaget, H 43, Kävlinge, Ystads IF, Vikingarna, MBI.
Gå till toppen