Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så samarbetar säkerhetstjänsterna

När tysk polis i går gick in i ett holländskt plan på väg till Amsterdam och grep två unga somalier kom ingripandet som en överraskning för massmedier över hela världen.

För en handfull säkerhets- och underrättelsetjänster runt om i Europa måste polisinsatsen ha varit högst väntad.
Tysk polis har haft männen under uppsikt sedan månader. Enligt tyska medier greps de efter att den federala kriminalpolisen BKA fått veta att de via Uganda var på väg till ett utbildningsläger för terrorister i Pakistan.
För att kartlägga männens eventuella kontakter runt om i Europa måste BKA ha vänt sig till ett tiotal europeiska säkerhetstjänster med förfrågningar.
EU har sedan sju år skärpt sitt terroristsamarbete. EU:s högsta styrande organ gav efter terrordåden i Madrid 2004 en direkt order om att medlemsländernas säkerhets- och underrättelsetjänster skulle samordna sin terrorjakt via Europol. Där finns ett nytt centralt terroristregister över personer, incidenter, hot och insatser.
Likväl får Europol finna sig i att agera passiv åskådare när EU-ländernas säkerhetstjänster får upp ständigt nya spår efter misstänkta terrorister.
De stora polistjänsterna i Europa litar inte på Europol. De föredrar att byta till sig sekretessbelagda underrättelser via inkörda kanaler. I ett strikt bilateralt samarbete vänder sig tyska BKA till svenska Säpo, danska PET, franska DGSE eller brittiska MI5 i sökandet efter känsliga personuppgifter.
Flera EU-rapporter har under senare år avslöjat en utbredd misstro mot Europol. De nationella säkerhetstjänsterna anser att Europol har dålig ledningsförmåga, tungrott informationsutbyte och låg säkerhetsnivå.

För de stora polistjänsterna i Västeuropa är bulgariska och rumänska polistjänstemän, som också de har insyn i Europol, typexempel på korrupta och opålitliga ämbetsmän.
Även Säpo föredrar bilateralt informationsutbyte. När Säpo för tre år sedan rullade upp en kurdisk terroristhärva med kopplingar till Malmö, Stockholm och Irak kom nyckeluppgifterna från tyska BND, amerikanska FBI och israeliska Mossad.
Samarbetet handlar, enligt Säpo, främst om att bidra med information, till exempel om en svensk medborgare som misstänks för terrorism utomlands eller om en terrormisstänkt utländsk medborgare som befinner sig i Sverige.
Ska Säpo och andra europeiska säkerhetstjänster samarbeta i en större grupp föredrar de att vända sig till Bernklubben.
Det är en informell samarbetsgrupp som främst omfattar säkerhetstjänsterna inom EU. Även Norge, Schweiz, Israel och USA finns med på ett hörn. Dessutom har Bernklubben en inre kärna som förkortas CTG.
Counter-Terrorism Group är en exklusiv samtalsklubb för världens främsta terroristjägare. Bara personer från de mest hemliga underrättelseorganen får vara med i denna krets.
Gå till toppen