Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slagkraftig kritik utan pekpinnar

Sympatisk amerikansk independentfilm från samme regissör, Tom McCarthy, som debuterade år 2003 med ”The Station Agent”, en originell liten studie av en trio udda, emotionellt skadade individers utanförskap.

OriginalTitle: The Visitor. Genre: Drama. DirectedBy: Thomas McCarthy. Actors: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Hiam Abbass. Country: USA. PublishYear: 2008.
Motivet går igen i hans nya opus, där ekonomiprofessorn och universitetsläraren Walter Vale i sorgen efter sin hustrus död isolerat sig i en självvald kontaktlöshet som får honom att framstå som ett fall av svårartad social autism.
Från universitetet i Connecticut återvänder han till sin våning i New York och finner den uthyrd i andra hand till ett ungt par, Tarek och Zainab, han syrier, hon senegales, som är illegala invandrare i USA. Mannen grips av polis och förpassas till en fängelsecell i Queens i väntan på förvisning.
Den inledda vänskapen med honom, mötet med hans mor och kampen mot kallsinniga, fientliga myndigheter för att få honom fri ger den känslomässigt bottenfrusne akademikerns liv på nytt ett meningsfullt innehåll.
Filmen blir därmed ett fascinerande porträtt av en person som långsamt öppnar sig mot omvärlden igen, samtidigt som denna omvärld – främlingsfobins och terroristskräckens Amerika efter 11 september – obevekligt sluter sig.
Det politiska temat växer organiskt fram ur handlingen. McCarthy, som också skrivit manuset, undviker pekpinnar och ger snarare sin kritiska samhällsbild en subtil men ändå slagkraftig indirekthet.
Överhuvudtaget präglas hans regimetod och berättarstil av en koncis hållning som ganska perfekt matchar den länge otillgänglige hjältens lakoniska framtoning: knappt en enda bild förefaller överflödig. Som i ”The Station Agent” frapperar regissörens förmåga att knyta rätt skådespelare till gestaltningen.
I åratal har Richard Jenkins hört till hollywoodfilmens B-lag av briljanta karaktärsaktörer. Som Vale med sin traumatiska sorg och ensamhet och långsamma upptining förvaltar han med mycket uttrycksfull underdrift sin karriärs största, psykologiskt mest intressanta roll.
I en genomgående välspelad film fäster man sig särskilt också vid Hiam Abbass som deporteringsoffrets mor.
Gå till toppen