Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Ängdala skolor inför praktik

Friskolan Ängdala skolor inför praktik i årskurs åtta. Arbetsmiljöverket ger tummen upp för skolan som hoppas kunna dra igång praktiken i mars.

Samhällslärare Gustaf Granborg vid Ängdala skolor som varit med och ordnat praktikplatser vid skolan.Bild: Foto: Linda Stark
HÖLLVIKEN. I fjor skrev Sydsvenskan om Vellinge kommuns beslut att lägga ned det traditionella praosystemet i kommunens skolor. Förutom svårigheten att hitta praktikplatser till alla elever klarade inte kommunen av att följa de rekommendationer Arbetsmiljöverket har när det gäller elever som är ute på praktik.
I dag är det därför upp till varje enskild rektor att dra upp riktlinjerna kring hur kontakten mellan skola och arbetsliv ska se ut.
Men på Ängdala skolor har samhällslärare Gustaf Granborg tillsammans med rektor Elsy Andersson beslutat att själva ordna praktik för sina åttondeklassare.
– Som friskola behöver vi ju inte rätta oss efter kommunens tidigare beslut, säger Gustaf Granborg som drivit initiativet.
Han har gått igenom allt som Arbetsmiljöverket kräver av skolan som exempelvis att göra en riskbedömning av arbetsplatsen och att varje elev ska ha en handledare.
– Det har varit mycket arbete med att gå igenom alla rekommendationer med Arbetsmiljöverket men nu är den biten färdig. I stället ligger fokus nu på att hitta fler praktikplatser till eleverna.
Enligt honom har responsen från eleverna varit positiv.
– De har själva gett tips på var de skulle vilja praktisera och ser fram emot det.
– Eleverna tycker att det ska bli spännande att se hur det fungerar ute i arbetslivet. Och även om vissa elever inte kommer att tycka att deras praktik var intressant eller rolig är det en viktig lärdom i sig. Då får de i fortsättningen fokusera på hur de ska läsa och välja för att inte hamna där, säger Gustaf Granborg.
Louise Erlandsson, rektor på Tångvallaskolan tycker det är bra att kommunens skolor inte längre har praktik som tidigare. För henne känns den formen förlegad och välkomnar nya tankesätt kring hur skolan ska introducera arbetslivet för eleverna.
– Det förra systemet kändes orättvist. Många praktikplatser höll inte alltid hög kvalitet och de som fick mest ut av den var de elever vars föräldrar ordnade bra praktikplatser.
Istället integreras närings- och arbetsliv på flera olika sätt i den ordinarie skolundervisningen.
– Exempelvis bjuder vi in företrädare från både privat och offentlig sektor som håller föreläsningar och eleverna har projektarbeten där det ingår att kontakta företag för att kunna lösa uppgifterna.
Skolan fokuserar också på konsumentkunskap.
– Även om det inte handlar om arbetslivet så är konsumentkunskap och förmågan att sköta hushållsekonomin viktig när de väl befinner sig ute i arbetslivet, säger Louise Erlandsson.
Har eleverna saknat praon?
– Nej, det tycker jag inte att vi har märkt. Men jag vet inte hur det ser ut på de andra skolorna.
Gå till toppen