Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vägen mot framtiden

Fjärde generationens mobiltelefoni lämnar nu telefonen och kommer även att byggas in i allt från bärbara datorer till videokameror.

Lars Tilly, forskningschef vid Ericsson Mobile Platforms, visar upp den än så länge klumpiga Berta, prototypen till fjärde generatinens mobiltelefoni som använder en teknik kallad LTE, Long Term Evolution.Bild: Foto: Johan Wessman
Lund. – De nya mobiltelefonerna kommer att bli fjärrkontrollen till hela ditt liv. I din mobil kommer du ha alla dina fotografier, alla filmer du kan tänkas se under hela livet, dina mail, din adressbok och mycket annat, säger Lars Tilly, forskningschef vid Ericsson Mobile Platforms med huvudenhet i Lund där 1300 av de 2000 anställda och 900 av bolaget 1000 konsulter är verksamma.
Den fjärde generationens mobilteknik heter LTE, vilket utläses long term evolution. LTE gör att data kan överföras med en hastighet på upp till 100 megabit i de nya mobilnät som kommer att byggas upp. Det kan jämföras med de maximala 7,2 megabit som de vanliga 3G-näten erbjuder kunder som vill ha trådlös internetanslutning.
Omkring 2011 tror Lars Tilly att den nya LTE-tekniken blir tillgänglig för användning.
– Den nya tekniken kommer först som inbyggda modem i bärbara datorer, säger Lars Tilly.
Han spår att varje person i framtiden i genomsnitt kommer att ha fem LTE-moduler inbyggda i vardagsprylarna omkring oss.
– Tänk dig en mormor som videofilmar sitt barnbarn och med en knapptryckning på videokameran med inbyggd LTE-kommunikation snabbt överför den högupplösta videofilmen till internet, säger Lars Tilly.
Ett annat område som han tror kommer bli stort är olika former av bärbara tv-spel där en inbyggd gps-mottagare och LTE-teknologi gör det möjligt att blanda fantasi och verklighet.
Enligt Lars Tilly ligger Ericsson ett år före sina konkurrenter när det gäller att utveckla LTE-tekniken. Ericsson jobbar såväl med att utveckla de nya basstationer som behövs för att sända signalerna som de grundläggande plattformar som i dagsläget Sony Ericsson, LG och Sharp använder för att utveckla färdiga mobiltelefoner.
Utvecklingen av de tekniska plattformarna för mobiltelefoner leds från Lund och dotterbolaget Ericsson Mobile Platforms, EMP, som vid årsskiftet väntas gå samman med det chiptillverkande företaget ST-NXP Wireless i ett bolag där Ericsson kommer att äga 50 procent av aktierna.
Enligt Ericsson kommer inte personalstyrkan i Lund att minska vid sammanslagningen. Inte heller signalerna om neddragningar hos Sony Ericsson uppges ännu ha gett några följdverkningar hos EMP som i Lund precis håller på att flytta in i ännu en byggnad – nybyggda Delta 4 på Ideon.
Gå till toppen