Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han reagerade – och slogs ner brutalt

Drygt tusen poliser och demonstranter tittade på. Då försökte en ensam kille stoppa skadegörelsen av SEB – och misshandlades brutalt. Sydsvenskan har träffat honom.

Robert Korhonen blev misshandlad när han försökte stoppa skadegörelsen vid den urspårade Reclaim the Streets-demonstrationen i Malmö.Bild: Foto: Johan Karlström Andebratt
MALMÖ. Det är drygt två veckor sedan Reclaim the Streets demonstration i centrala Malmö spårade ur. De sönderslagna fönstren på SEB:s kontor är bytta och klottret har skrubbats bort.
I efterhand har det mest handlat om att ingen gjorde något för att stoppa skadegörelsen. Hur ett par hundra poliser bara stod och tittade på. Men det finns en person som faktiskt gjorde något.
– Jag fick nog helt enkelt, säger den 24-årige Malmöbon Robert Korhonen.
Han böjer huvudet framåt och drar med fingrarna över ärret.
– Här slog de mig med flaskan. Läkarna häftade ihop mig med åtta klamrar. Jag tog bort dem idag.
När demonstrationståget lämnar Stadshuset går Robert Korhonen längst fram. Vid Triangeln blockeras Föreningsgatan av polisen. Stenar och flaskor börjar hagla – först mot polisen, sedan mot SEB. En ruta krossas, sedan en till. De knappt tjugo svartklädda personerna fortsätter att kasta mot banken. Drygt tusen andra – både poliser och demonstranter – tittar på.
Plötsligt kliver en kort kille i ljus jacka fram. Han ställer sig mellan stenkastarna och banken. ”Sluta kasta!” skriker han. Men de fortsätter. Han skriker igen: ”Sluta, det räcker nu!” Men ingen bryr sig. En gatsten viner förbi hans huvud. I frustration kastar han själv en halvdrucken ölburk mot stenkastarna.
– Då kommer det en kille med en sportflaska med bensin och sprutar mig i ansiktet. Det sista jag ser är en svartklädd kille komma emot mig, sedan stänger jag ögonen och försöker skydda huvudet, säger Robert Korhonen.
Sex–sju personer attackerar honom med sparkar och slag. En slår en flaska i huvudet. Polisen står fortfarande och tittar på.
– Till slut kommer det några frivilliga sjukvårdare som tar mig bakom polisens avspärrning. Sedan får jag gå till sjukhuset.
Robert Korhonen var den ende som fysiskt försökte stoppa skadegörelsen av SEB. Han säger att det kändes självklart.
– Jag kunde inte bara stå och kolla, det var för jävligt som de höll på. Jag ville rädda både banken och Reclaim the Streets rykte, det är synd att folk i allmänhet ska se så negativt på oss bara för att några få kastar sten.
Att polisen inte ingrep har han ingen åsikt om. De hade väl sina order som de måste lyda, säger han.
– Men det var märkligt att de inte gjorde något. Samtidigt borde vi som var med på gatufesten ha kunnat stoppa det själva. De som kastade sten var kanske tjugo stycken, vi andra var typ sjuhundra.
Men det var bara du som gjorde något.
– Ja. Civilkuraget är väldigt lågt i Sverige. Samtidigt förstår jag att folk inte vågade. Men visst, det hade varit roligt om någon ställt sig bredvid mig.
Det fem centimeter långa jacket i huvudet har läkt och blåtiran har lagt sig. Gatufesten har bytts mot svets- och plåtutbildningen på Lernia i Valdemarsro.
– Nu dröjer det ett år till nästa Reclaim the Streets i Malmö. Det ser jag verkligen fram emot, att få festa på gatan och umgås. Det räcker bra så.
Gå till toppen