Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag väntade mig inte alls det här"

Det var en Nobelpristagare med pondus som tog emot Sydsvenskan i sin förläggares vardagsrum igår. Jean-Marie Gustave Le Clézio tog emot i mörk kostym och sandaler.

Jean-Marie Gustave Le Clézio mötte Sydsvenskans reporter Magnus Falkehed i sin förläggares vardagsrum.Bild: Foto: Nikolai Jakobsen
PARIS. Jean-Marie Gustave Le Clézio ler. Lite matt, men med fattning. Han har arton timmars tidsomställning i kroppen, på mellanlandning i Paris från Sydkorea och på väg till Québec i Kanada.
Men fransosen har uppenbarligen ärvt ett visst brittiskt lugn från sin far. Han kommer just ut från en hektisk presskonferens i det mytomspunna förlaget Gallimards lokaler. Till ett hundratal, hojtande journalister svarade han lugnt och samlat på spanska, engelska och franska om vartannat.
Men nej, som någon världsmedborgare ser sig inte Jean-Marie Le Clézio. Trots att han kanske är den franske författare som mer än andra rest världen runt och levt med ursprungsbefolkningar på olika kontinenter.
– Inte alls! Däremot tillhör jag mycket starkt flera kulturer, säger författaren som har medborgarskap i Frankrike och Mauritius.
När han i går blev uppringd av Nobelpriskommittén satt han och läste ”Sorgens diktatur” av Stig Dagerman. Fransmannen har även tilldelats Stig Dagermanpriset för sitt samlade verk.
– Jag väntade mig inte alls att det här, försäkrar Le Clézio – som han kort och gott kallas av fransmännen.
Men förvåningen är nästan svår att tro på. Sydsvenskan pratade i går med Vincent Nosse, den radiojournalist som under morgonen intervjuade författaren:
– När jag frågade om hans chanser till ett Nobelpris så hade han redan tänkt ut vad han skulle säga i sitt tacktal. Det var väldigt förvånande, sa Vincent Nosse.
Och när Sydsvenskan, som enda svenska tidning, fanns på plats hos förlaget på slaget ett, så var reaktionen mest ett konstaterande i lokalerna. ”Ja, det är han som har vunnit ...”, sa författarens pressansvarige och ringde några snabba telefonsamtal.
Inga glädetjut. Ingen champagne.
Faktum är att det var många världen över som gav Le Clézio goda odds. Han passar dessutom på att i dagarna ge ut en ny roman på franska: ”Ritournelle de la faim”. Den tilldrar sig under krisens 1930-tal, och huvudpersonen är inspirerad av författarens egen mamma i ungdomen.
Le Clézio aktar sig för paralleller mellan 1930-talets krisår och det som händer i dag på världens börser. Men han ser likheter, säger han till Sydsvenskan:
– Rädslan för det utländska och det annorlunda verkar vara på väg tillbaka.
Författaren berättade för de samlade journalisterna allt gott han tänker om svensk kultur. Han som i Frankrike ofta beskrivs som Söderhavets och solens ambassadör tycker i och för sig att svensk kultur är ”kall”:
– Men samtidigt är människorna där uppe så otroligt varma och generösa!
Jean-Marie Le Clézio skulle gärna skriva en pjäs om två filosofer. En sorts sammandrabbning mellan svensken Swedenborg och tysken Kant.
– En Immanuel mot en annan ..., säger han och myser lite i sin mörka kostym.
Mystikern Swedenborg tilltalar honom mycket. Väl uppe i förläggarens Antoine Gallimards slottsliknande privatvåning berättar han mer om sitt intresse för nordisk mystik.
– Jag har sett ett troll i Sverige!
– Jo, jag lovar! Det var ett riktigt troll! En och tio eller tjugo högt, med rött hår. Vi åkte med bil genom en skog utanför Stockholm. Vi var flera som såg trollet! När bilen väl hade backat och jag gick ur så var det naturligtvis borta.
– Det hela var mycket ... förvånande, säger Jean-Marie Le Clézio och ser plötsligt ut som en flegmatisk, brittisk officer från kolonierna.
Fast i kostym och sandal. Och med ett nytt liv framför sig:
– Mig förskräcker det inte så mycket, livet som Nobelpristagare. Mina närmast anhöriga verkar däremot desto ängsligare.

Le Clézios verk

Tidigare Nobelpristagare

Gå till toppen