Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Evald Palmlund: Poet och lärare skolad av Lundalegender

Diktaren, litteraturkritikern och förre skolinspektören Evald Palmlund, 86 år, Lund, har som tidigare meddelats avlidit. Hans närmaste är hustrun Kerstin, systern Anita samt syskonbarn med familjer.

Evald Palmlund hann med flera livsverken. Han kom till Lund under andra världskriget. Radikal både i sin politiska och poetiska hållning blev han central i Litterära studentklubben. Han publicerade tidigt en samling med dikter, "Stadier" 1949, och en samling med prosalyrik, "Version", 1954, men fick sin kanske största betydelse som poeters vän.
Han hjälpte bland andra Majken Johansson, Anna Rydstedt och Göran Sonnevi och blev en av de omistliga lyrikkritikerna i Arbetet och Sydsvenskan. Hans insats i Kvällsposten har nyligen satts på plats i Henrik Sjögrens inkännande bok "En kultursidas uppgång och fall".
Skolad av Lundalegender som Olle Holmberg, Staffan Björck och Carl Fehrman kom Evald också att undervisa på litteraturhistoriska institutionen. Sin fina samling av svensk lyrik skänkte han för något år sedan dit. Men sin stora yrkesinsats gjorde han som gymnasielärare och gymnasieinspektör.
Under många resor förblev han en flitig läsare och brevskrivare. Hans entusiasm var outtröttlig, och han fångade på äldre dagar en del av det i minnen, merparten dessvärre bara tillgängliga för de närmaste.
På 1970-talet återvände Evald till sin forskning, disputerade på en gedigen avhandling om Erik Lindorm som tidningsman (1981) och fullföljde sedan med en fängslande och prisbelönt biografi över denne författare (1996).
På 2000-talet återvände Evald också till poesin och gav ut den djupt gripande boken "Ett spann dikter", 2007. Han fortsatte att skapa dikter och hann fullborda ännu en diktsamling före sin död.
Med sin omtänksamhet och sitt civilkurage representerade Evald Palmlund något av det bästa i Lund. Den som haft ynnesten att samspråka med honom och hans Kerstin i deras av böcker prydda hem på Kävlingevägen i Lund har ljusa minnen. Även om man inte säger så i det distanserade Lund, har jag åtminstone till andra sagt att Evald var en god människa.
Per Rydén, professor emeritus
Gå till toppen