Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ungdomar i Lund ockuperar villa i protest

Ett tjugotal personer intog i lördags natt en övergiven villa på Kävlingevägen. Aktionen är en protest mot att de likt många andra inte får tag i någon hyreslägenhet i stan.

LUND. De unga männen utanför huset är något uppskruvade. Det pratas om poliser med dragna batonger som kommer för att hämta dem. Men vid åttatiden på söndagskvällen är förbipasserande blåljus på väg någon annanstans det närmaste konfrontation de kommit.
Nästan ingen vill uttala sig med namn. En man med en armbindel det står ”jurist” på säger att han är där för att se till att allt går rätt till om eller när polisen ingriper. En bricka med ett tjugotal äpplen har satts fram vid grinden, kanske som en avväpnande gest.
Initiativtagaren som kallar sig Karl Zöllman säger att han och kompisarna har flyttat in i huset för att de är trötta på att inte ha någon bostad.
– Alla vi har sökt i lång tid, men är du inte student så är det omöjligt att få bostad i Lund. Den här villan har stått tom i tre år och kommunen har den bara för att sälja på sikt, har vi hört. Då är det bättre att någon bor här, säger han.
Men det är inte ert hus. Hur tänker ni?
– Vi resonerade som så att vi inte sparkar ut någon. Kommunen ska bara tjäna pengar på huset.
Under det knappa dygnet som de bott i huset har det blivit ganska hemtrevligt, säger en av männen, även om ett av badrummen är i dåligt skick.
Alla i huset känner varandra och tillhör ingen organisation enligt Karl Zöllman. Efter sin andra natt i huset planerar de under måndagsmorgonen att ringa kommunens växel och fråga vem de pratar med om att de tagit över en av kommunens fastigheter.
– Vi går inte ut frivilligt. Men vi kommer inte att ta till våld. Detta gör vi för att stödja oss själva och alla som är samma situation som vi, säger Karl Zöllman.
Mats Helmfrid (m), kommunstyrelsens ordförande i Lund, menar att det rör sig om ett missförstånd. Enligt honom ska huset rivas. I stället arbetar kommunen med en detaljplan för att låta bygga tio-femton radhus och lägenhetshus med studentbostäder på tomten. Varken hus eller tomt ska säljas.
– Vi får diskutera med dem. Sedan får vi se. Huset är dessutom i dåligt skick. I slutändan kan det bli tal om vräkning men jag hoppas att det inte går så långt, säger Mats Helmfrid.

Vad säger du om deras poäng att det inte går att få tag på billig bostad i Lund?
– Vi har byggt mycket men det finns ändå inte tillräckligt. Vi måste bygga bostäder som får folk att flytta och på så sätt skapar lediga lägenheter. Efter finanskrisen kanske byggpriserna sjunker. Då går det förhoppningsvis att bygga hyreslägenheter med låga hyror.
För Karl Zöllman kommer beskedet om radhus och studentbostäder som en överraskning.
– Det visste inte jag. Studentbostäder låter jättebra. Men radhus har ingen av oss råd att bo i. Vi stannar i huset tills vidare.
En timme senare kommer polisen till platsen och kollar legitimation på alla. Även en journalist från en annan tidning befinner sig då i huset. Efter kontrollen och att ha skrivit en anmälan om olaga intrång lämnar polisen platsen.
Läs alla artiklar om: Husockupationerna i Lund
Gå till toppen