Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flamman minskar stöket på rasten

Fritidsgården Flamman vill fungera som ett tryggt alternativ för uttråkade högstadieelever. Sedan en månad tillbaka är det här Kroksbäcksskolans tonåringar hänger på lunchrasterna.

MALMÖ. – Det var stökigare innan, säger Juan Paez, som startade fritidsgården Flamman. Han tror att det är bristen på aktiviteter i området som gör att ungdomar hamnar snett.
För en månad sedan öppnade fritidsgården för första gången dörrarna under högstadieskolans lunchrast, som ett alternativ till att eleverna samlades i rasthallen. Projektet är det första i sitt slag i Malmö, och en utvärdering kommer göras i slutet av december om det har bidragit till en mer positiv skolmiljö med mindre stök på rasterna. Än så länge har responsen varit glädjande.
– Eleverna trivs och stadsdelschefen har varit här och grattat. Man blir bara så glad över att man gör en insats, säger Juan Paez, som noga påpekar att Kroksbäck inte är värre än någon annan stadsdel. Han hoppas att liknande tillhåll för unga kommer finnas i alla Malmös stadsdelar.
Biljard, pingis, dans och tv-spel är några av de aktiviteter som Flamman erbjuder sina besökare. När elever strömmar från matsalen, klockan halv ett, höjs ljudnivån markant i lokalen och överröstar den r’n’b-musik som strömmar ur högtalarna.
Amid El-Hali i 9C placerar kloten i ramen innan han kritar en biljardkö inför dagens parti. Anledningen till varför han kommer till Flamman på lunchrasterna är enkel.
– Det är kul. Det finns inte så mycket annat man kan göra.
Louise Zielinski, som går i samma klass, sitter vid scenkanten i pingisrummet och spanar in kompisarnas servar.
– Det finns inget annat att göra. Här har man någonstans att vara där det är fullt med folk. Vi kommer för att vi gillar att spela pingis, säger hon.
Juan Paez tycker att många projekt dras igång för unga, men sällan några som genomförs.
– Den som skriker högst får pengar att förfoga, men vi tar ungdomar seriöst. Vi kanske inte syns lika bra eller har lika mycket pengar, men vi har funnits i snart tolv år och vill gärna bli kvar tolv till.
Gå till toppen