Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utzons Lundahus får stärkt skydd

Radhusen i Planetstaden från 1950-talet får stärkt skydd. För husen som ritades av Jørn Utzon görs en bevarandeplan. Radhusen som också kallas Lunds Berlinmur får inte förvanskas. Förändringar måste ske med stor varsamhet.

Att murarna möts på olika nivåer är en detalj som ska skyddas. Mot gatorna tillåts inga tillbyggnader eller staket.
LUND. De 45 husen byggdes 1957 och 1958. Skånska sparbanksförening anordnade en arkitekttävling. Den vanns av de danska arkitekterna Ib Møgelvang och Jørn Utzon. Utzon är arkitekten bakom Sydneyoperan.
Kärt barn har många namn och just dessa radhus har förutom Utzonhusen kallats Berlinmuren. Det namnet har inget att göra med den mur som fanns i Berlin. På Sparbanken i Lund fanns en kamrer som hette Berlin och som var delaktig i bland annat långivning.
Radhusen har redan ett skydd och har markerats som kulturhistoriskt värdefulla. Det är det skyddet som nu blir starkare. Genom åren har det gjorts tillbyggnader som relativt väl följt den ursprungliga karaktären.
När byggnadsnämnden fattat beslut om nya planen gäller att det inte är tillåtet att bygga till mot gatan men väl mot gården.
De karaktäristiska detaljerna ska bevaras. Dit räknas murarna i hörnen som möts på olika höjd, trappning av murarna och de särpräglade skorstenarna. Speciellt är också det gula teglet med vertikal räffling.
Staket mot gatan kommer inte att tillåtas.

Privatlivet tillämpades i Lund

När den danske arkitekten tillsammans med sin kollega vunnit tävlingen om nya småhustyper utvecklade Jørn Utzon förslaget på mottot privatlivet. Detta tillämpades på 50-talet i Kingohusen i Helsingör och i Planetstaden i Lund. På 60-talet tillkom Fredensborgshusen i danska Fredensborg.
Utzon blev världsberömd när han 1957 vann en internationell tävling om ett nytt operahus i Sydney. Den byggnaden finns på Unescos världsarvslista. Han är född 1928.
Gå till toppen