Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

Klart att Malmö får handbolls-VM 2011

Sverige, med Malmö arena som finalspelplats, fick handbolls-VM när IHF-delegaterna hade omröstning under lördagseftermiddagen.

Finansieringen ligger klar – precis som drömmen om ekonomisk vinning.
– På VM 1993 och EM 2002 gjorde vi 10 miljoner i vinst per gång. Det här ska inte behöva ge mindre, säger Frank Ström, marknadsansvarig på Svenska handbollförbundet.
Sverige vann lördagens omröstning om att få arrangera handbolls-VM 2011 i konkurrens med Danmark, Spanien och Norge. Omröstningen i tyska Herzogenaurach avgjordes tidigt – Sverige fick majoritet för sin ansökan redan i den första röstomgången av maximalt tre.
Nu intensifierar det svenska förbundet sina förberedelser.
Malmö arena, som invigs i mitten av november blir huvudarena tillsammans med Scandinavium i Göteborg. Malmö kommer att hålla i finalspelet och Göteborg får den fyrlagsgrupp där det svenska landslaget ingår. Övriga spelorter kommer att vara Stockholm, Linköping, Jönköping, Skövde, Halmstad, Kristianstad, Helsingborg och Lund.
Alla arenor är ännu inte färdigbyggda.
– Malmö invigs om 14 dagar. Halmstad håller på att byggas, Kristianstad börjar byggas i höst, och sedan är det Helsingborg som också börjar bygga, säger Frank Ström.
– Är de inte klara i tid så har vi en god arenasituation i övrigt, så det är inte något som vi oroar oss för.
Sammanlagt räknar handbollsförbundet med att VM kommer att omsätta upp emot 100 miljoner kronor. Finansieringen är klar, och bakom de ekonomiska garantierna står framför allt Region Skåne och Göteborg.
Sverige har sedan tidigare god ekonomisk erfarenhet av herrmästerskap inom handbollen, senast vid EM 2002 (där Sverige vann guld) och vid VM 1993. Däremot blev det en ekonomisk förlust vid det senaste stora mästerskapet på svensk mark, dam-EM 2006.
Där gick Svenska handbollförbundet omkring en halv miljon back, samtidigt som resultatet var 2 miljoner kronor sämre än budgeterat.
– Men där resonerade vi i att det var en investering i våra damer, som ju gett hyggligt resultat i och med deras kvartsfinalplats i OS. Där hade vi inga vinster i sikte. Det gick med några hundra tusen kronor i förlust, och det var helt acceptabelt, säger Frank Ström.
– Vi har ekonomiska garantier som är till fylles för oss.
Med ett herr-VM på hemmaplan ökar också intresset för handbollen generellt, tror Ström:
– Det blir per automatik ett oerhört stort fokus på handbollen, och det är väldigt viktigt.
– Sedan får vi satsa på att ha ett bra lag också. Vilket vi har alla förutsättningar att ha.
Svenska handbollförbundets vd Christer Thelin fanns på plats i Tyskland när Sverige tilldelades handbolls-VM 2011.
– Jag är överlycklig! Det är fantastiskt roligt! Det här är ett världsmästerskap, det är det största man kan få. Det är som att vinna en VM-final.
Han tror att Sveriges presentation, med gamla landslagshjältar som Bengt Johansson och Magnus Wieslander på scen, fällde det slutliga avgörandet. Men de nya arenorna i Skåne var en förutsättning – utan arenor i världsklass, inget världsmästerskap. Skånes läge spelar också stor roll – med stora handbollsländer som Danmark, Tyskland, Polen och Norge på nära håll.
– Då blir det överkomliga resor för publiken. VM kommer nästan att vara som hemmaplan för dem, säger Christer Thelin.
Närheten till Kastrup är viktig för alla som kommer från fjärran länder.
– Det här är ju ett världsmästerskap, säger Christer Thelin en gång till, med betoning på "världs".
På lördagskvällen var det fest och glädje i den svenska delegationen. På måndag morgon börjar allvaret igen.
– Då är vi tillbaka på jobbet och börjar planera fortsättningen.
Lördagen innebar slutet på den senaste tidens många rykten och spekulationer. Pia Jönsson Rajgård, vd för Tourism in Skåne, jublade när hon fick beskedet att Sverige hade tagit hem arrangemanget av handbolls-VM 2011.
– Oj, jag visste inte att de redan hade fattat beslut. Då kan jag inte annat än att gratulera Skåne och Sverige, det här är jättekul!
Vägen till framgången har gått via ett omfattande lagarbete mellan alla inblandade parter, förklarade hon, och såg bara vinnare inför de kommande mästerskapen.
– Alla evenemang av den här typen har jättestor betydelse både för att som i det här fallet handbollen som sådan och för näringen. Det blir ju massor av människor som kommer hit och bor över, går ut och äter på krogen, shoppar och reser runt. Det här är jätteviktigt för Skåne.
Pia Jönsson Rajgård lyfte också fram de nya arenorna i Skåne som avgörande för att Sverige fick arrangemanget.
– Det visar att regionen har den infrastruktur som behövs. Det lyfter upp hela regionen. Vi har verkligen något att se fram emot.

Fakta: Handbolls-VM

Handbolls-VM 2011 innehåller totalt 24 nationer fördelade på sex grupper. Det svenska landslagets gruppspel kommer att avgöras i Scandinavium i Göteborg. Göteborg och Malmö är huvudorter för turneringen, med finalspel i nya Malmö arena i Hyllie.
Malmö Arena: både gruppspel och final.
Scandinavium (Göteborg): Sveriges gruppspel.
Övriga arenor: Färs och Frosta Sparbank arena (Lund), Helsingborg arena, Kristianstad arena, Cloetta center (Linköping), Globen (Stockholm), Halmstads arena, Kinnarps arena (Jönköping) samt Arena Skövde.
Gå till toppen