Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Spaning på Wall Street

När jag tar upp kartan följer mina inväxlade dollar med ur plånboken. Sedlarna seglar långsamt ner på gatan, och det känns som det tar hundra år att rafsa åt sig dem och lägga ner dem i väskan igen.

En äldre dam med hår vitt som sockervadd, chanelsjal och rullator stannar till.
– Det regnar pengar från himlen. Inte en vanlig syn dessa dagar.
Samtidigt, några kvarter bort på Wall Street, störtdyker börsen. Vid stängningsdags står de amerikanska nyhetsprogrammens vita sändningsbilar på rad utanför börshuset.
Det är inget avundsvärt jobb de har, ekonomireportrarna. Hugger tag i varje manlig varelse i svart kostym och blanka skor, men får ytterst sällan någon utdelning. Finansmännen har hunnit träna mycket på att vända bort blicken och skaka på huvudet, samma min som de flesta av oss gör när telefonförsäljarna söker ögonkontakt på Stortorget i Malmö.
Fotograferna filmar börshajarna och turisterna filmar fotograferna. Wall Street lär definitivt ha ökat i popularitet som turistattraktion sedan bankerna började falla som dominobrickor. Leende, med nedvänd tumme framför börshuset, är den i särklass vanligaste turistposen.
Trinity Church, som ligger inklämd mellan skyskraporna på Wall Street, ger sitt stöd till finanskrisen. ”Tycker du att det är svårt att hantera jobbet i osäkra tider?” frågar kyrkan i en broschyr på ett bord och tipsar om sina öppna klasser i stresshantering och karriärbyte.
I den stora sal där stresshanteringsklassen ska träffas sitter psykologen Michael Bednarski och spelar piano i väntan på att eftermiddagens deltagare ska droppa in.
Stolarna är uppställda i en ring med ett blädderblock i mitten.
– Det är långt ifrån bara affärsman som kommer hit, utan alla sorters människor. Tiderna är osäkra och stressen kan bli överväldigande. Det ekonomiska klimatet är svårt och vi hoppas att kunna hjälpa dem som riskerar att mista jobbet, som får det sämre ekonomiskt och som har svårt att klara av stressen, säger han.
Även Michael Bednarski har ett hektiskt liv för tillfället. Han och kollegan doktor Mary Ragan måste rusa iväg for att träffa ett gäng journalister som jagar nya, ogjorda vinklar på finanskrisen.
I onsdags kom siffror som visade att detaljhandelsförsäljningen i USA sjunkit. Men det märks knappast på gatorna på Manhattan. I varuhusen och i butikerna pillas det på mobiltelefoner, rafsas i jeanshögar, sniffas på parfymer.
Urban Outfitters försöker vända finanskaoset till sin fördel
”Economy. You broke? Need a cheap start? SALE! ”, står det på en annonstavla utanför butiken.
Olika aktörer ger sin version av krisen. På Howard Street, nära Chinatown, har graffitikonstnären Banksy målat en jättelik råtta som smiter iväg med en portfölj fylld med pengar. Budskapet är inte precis subtilt. Röda bokstäver:
LET THEM EAT CRACK.
Läs alla artiklar om: Finanskrisen
Gå till toppen