Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historia med tidlös moral

När norske regissören Nils Gaups skådespelarregi fungerar som bäst lyckas "Kautokeino – Upproret" förmedla en intensiv känsla av folklig vrede mot överhetsförtryck i en missbrukad och förslavande religions namn. Sämre ställt är det med de stora statistscenerna, särskilt i ramhandlingens publikmarsch.

OriginalTitle: Kautokeino – Upproret. Genre: Historiskt drama. DirectedBy: Nils Gaup. Actors: Mikkel Gaup, Anni-Kristiina Juuso, Bjørn Sundquist, Mikael Persbrandt, Michael Nyquist, Sverre Porsanger. Country: Norge. PublishYear: 2008.
Bild: Foto: Sandrew Metronome
1850-talets nordnorska samebygder. En verklig episod med grym utgång sägs ligga till grund för storyns folkresning mot en sniken, korrupt spritkommers i förbund med samvetslösa kyrkliga potentater.
När norske regissören Nils Gaups skådespelarregi fungerar som bäst lyckas filmen förmedla en intensiv känsla av folklig vrede mot överhetsförtryck i en missbrukad och förslavande religions namn.
Sämre ställt är det med de stora statistscenerna, särskilt i ramhandlingens publikmarsch till och samling nedanför schavotten, som ser frapperande amatörmässiga och stela ut. Förträffliga statister är däremot renhjordarna som väller hit och dit över fjällvidder och bioduken i lika vackra som banala naturvyer.
Trots vissa longörer, en del schablonartat bildspråk och dödsdomar som saknar underbyggnad i manuset och enbart har en ytlig visuell funktion rör det sig ändå om en i huvudsak rätt sevärd historisk rekonstruktion med tidlös moral och då och då slagkraftig dramatik. Som den ondskefullt blängande sprithandlaren, upphovet till samernas elände och protestaktion, ses – vem annars? – allestädes närvarande Mikael Persbrandt. Efter Richard Hoberts olycksaliga ”Tre solar” borde han sky historiska kostymdramers perukmakare som pesten.
Gå till toppen