Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Historia med tidlös moral

När norske regissören Nils Gaups skådespelarregi fungerar som bäst lyckas "Kautokeino – Upproret" förmedla en intensiv känsla av folklig vrede mot överhetsförtryck i en missbrukad och förslavande religions namn. Sämre ställt är det med de stora statistscenerna, särskilt i ramhandlingens publikmarsch.

OriginalTitle: Kautokeino – Upproret. Genre: Historiskt drama. DirectedBy: Nils Gaup. Actors: Mikkel Gaup, Anni-Kristiina Juuso, Bjørn Sundquist, Mikael Persbrandt, Michael Nyquist, Sverre Porsanger. Country: Norge. PublishYear: 2008.
Bild: Foto: Sandrew Metronome
1850-talets nordnorska samebygder. En verklig episod med grym utgång sägs ligga till grund för storyns folkresning mot en sniken, korrupt spritkommers i förbund med samvetslösa kyrkliga potentater.
När norske regissören Nils Gaups skådespelarregi fungerar som bäst lyckas filmen förmedla en intensiv känsla av folklig vrede mot överhetsförtryck i en missbrukad och förslavande religions namn.
Sämre ställt är det med de stora statistscenerna, särskilt i ramhandlingens publikmarsch till och samling nedanför schavotten, som ser frapperande amatörmässiga och stela ut. Förträffliga statister är däremot renhjordarna som väller hit och dit över fjällvidder och bioduken i lika vackra som banala naturvyer.
Trots vissa longörer, en del schablonartat bildspråk och dödsdomar som saknar underbyggnad i manuset och enbart har en ytlig visuell funktion rör det sig ändå om en i huvudsak rätt sevärd historisk rekonstruktion med tidlös moral och då och då slagkraftig dramatik. Som den ondskefullt blängande sprithandlaren, upphovet till samernas elände och protestaktion, ses – vem annars? – allestädes närvarande Mikael Persbrandt. Efter Richard Hoberts olycksaliga ”Tre solar” borde han sky historiska kostymdramers perukmakare som pesten.
Gå till toppen