Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läkare som kom med idén till Citytunneln

Överläkare Svante Jonsson, 66 år, Helsingborg, tidigare blodläkare på Universitetssjukhuset Mas, har hastigt avlidit i samband med en utlandsresa.

Svante Jonsson var tidigare blodläkare på Umas.Bild: Arkiv: Linda Axelsson 2005
Han växte upp i Helsingborg, utbildade sig till läkare och tjänstgjorde bland annat under många år vid Umas.
Privat hade han sedan barndomen ett brinnande intresse för tågtrafik och var aktiv medlem i föreningen Framtida järnvägar och ordförande i Glumslövs, Ålabodarnas och Sundviks miljö- och naturskyddsförening som bevakade omläggningen av Västkustbanan.
Svante Jonsson anses vara den som kom med den ursprungliga idén till Citytunnelbygget, ett förslag som han överlämnade redan 1988 till dåtidens trafikplanerare och makthavare.
När den första Malmöhusöverenskommelsen om Öresundsförbindelsen slöts 1991 var det hans idé som skulle utredas och i överenskommelsen några år senare var Citytunneln en förutsättning.
När förre statsministern Göran Persson tryckte på startknappen till borren 2005, officiell start för Citytunneln, var överläkare Svante Jonsson också en av hedersgästerna.
Hans närmaste är hustrun Ingrid samt barn och barnbarn.
Gå till toppen