Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drulletillägget kan kosta betydligt mer än det smakar

Så gott som vartannat hushåll med hemförsäkring har också en extra otursförsäkring. Men tillägget kan bli dyrt.

Otursförsäkringar finns hos alla större bolag, fast under olika namn. Det kan heta allrisk-, plus- eller merförsäkring. Gemensamt för dem är att de ska skydda vid plötsliga skador. Om en dyrbar vas går sönder när man tappar den eller om datorn pajar för att det kommer kaffe i den.
Men priset på försäkringen är, relativt sett, högt. Framför allt för den som bor i ett mindre hushåll och inte betalar så mycket för sin hemförsäkring. Hos till exempel Trygg-Hansa kostar plusförsäkringen 450 kronor per år och själva hemförsäkringen 900 kronor per år för den som bor i en mindre tvåa i centrala Lund.
Alltså hälften så mycket som hemförsäkringen.
Medan hemförsäkringen täcker förluster vid en skada på många hundra tusen kronor vid till exempel en brand är max- ersättningen på otursförsäkringen kanske 35 000 kronor.
– Försäkringen kan kanske verka dyr, men jag själv skulle aldrig tänka mig att vara utan den. Det händer rätt ofta olyckshändelser i vardagen. Jag har haft mycket nytta av extraförsäkringen. Senast i somras när min lilla dotter kastade sin pappas nya, dyra glasögon i sjön från en brygga i skärgården, säger Malou Sjörin, presschef på Trygg-Hansa.
Även hos de andra stora försäkringsbolagen är merkostnaden i ett mindre hushåll hög för en otursförsäkring. Hos Folksam får en boende i en liten tvåa i Lund betala nästan 40 procent extra för en allriskförsäkring ovanpå hemförsäkringen. Hos Länsförsäkringar är extrakostnaden cirka 30 procent.
För folk i villa är otursförsäkringen förhållandevis betydligt billigare. En barnfamilj med eget hus i Kulladal betalar till exempel runt 600 kronor för en allriskförsäkring i Trygg-Hansa. För själva hemförsäkringen får samma familj betala drygt 3 500 kronor. Merkostnaden för en otursförsäkring ligger därmed på 15–20 procent.
Mönstret går igen hos de andra bolagen. Hos till exempel Länsförsäkringar betalar villafamiljen inte ens tio procent extra för allriskförsäkringen. Folksam ligger på drygt tio procent för villafamiljen.
– Drulleförsäkringen blir klart dyrare relativt sett i ett litet hushåll. Därför gäller det verkligen att tänka över vilka skydd man har nytta av. Det går ju faktiskt också att klara sig utan någon allriskförsäkring, säger Camilla Bratt, pressansvarig på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Hon tycker ändå det finns starka skäl att teckna en otursförsäkring, framför allt för familjer med flera barn och ungdomar.
– De som har klantiga ungdomar i hemmet kan nog ha mycket glädje av den. Själv är jag nog också rätt fumlig ibland. I min familj är vi otursförsäkrade.
Men även för ett äldre försiktigt par kan en drulleförsäkring vara användbar, resonerar hon.
– Har du många ägodelar som du är rädd om och dessutom kan vara lite vinglig och yr är det värt att åtminstone fundera över, säger Camilla Bratt.
Gå till toppen