Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mindroute Software: "Vi var tvungna att bli entreprenörer"

2006 lanserades Incentive, ett program för att skapa wikisidor (webb-plats där sidorna kan redigeras av besökarna), rss-flöden och bloggar på företagens intranät.

Rickard Hansson startade Mindroute Software tillsammans med två kompanjoner 2002, när IT-branschen var som kallast.Bild: Foto: Patrick Persson
Det handlar om att ta tillvara på den interna kunskap som finns hos medarbetarna och hålla igång en levande diskussion på företaget.
– Istället för att hålla på och skicka mejl till varandra kan man använda wikin som gör det mycket lättare att hitta informationen.
Incentive är som ett intranät där alla kan vara med och bidra, ändra och redigera sidorna.
– Jag tror definitivt att verktyg som detta kommer att ändra klimatet på företaget. Alla delar med sig och lär av varandra. Kanske är det någon långt ner i organisationshierarkin som sitter med mest information och som äntligen kan komma till tals.
Rickard Hansson startade Mind­route tillsammans med Fredrik Hansson och Magnus Krona 2002, när IT-branschen var som kallast.
– IT-bubblan sprack. Det fanns inga jobb. Vi var tvungna att bli entreprenörer, vilket vi inte ångrar en sekund.
De började med att lansera ett publiceringsverktyg för nätet. När bloggen slog igenom stort 2005 började de fundera på ett nytt socialt verktyg anpassat till företag.
Rickard Hansson är skeptisk till riskkapital.
– Jag tycker att man tappar i fokus. När man ”får” riskkapital tenderar man att sälja mer till styrelserummet än ut till kunder.
Nu ska Rickard Hansson lämna Mind­route och börja om med Incentive, som blir ett eget bolag.
– Det är med skräckblandad förtjusning som jag börjar om igen. Men det är helt mitt eget beslut. Jag trivs bäst i uppförsbacke.
Hittills har Incentive mest kostat pengar och finansierats genom företaget.
– Visst känns det osäkert med finanskrisen. Men nu är jag mig själv och kan verkligen anpassa kostnaderna. Jag vill satsa helt på att få den här enheten växa. Det kan inte mer än att gå åt helvete.

Fakta

Gjorde vinst på 100 000 kronor
Startår: 2002.
Anställda: 11.
Omsättning 2007: 8,5 miljoner kronor.
Resultat 2007: 100 000 kronor.
Riskkapital: Inget.
Ägare: Rickard Hansson, Magnus Krona och Fredrik Hansson.
Gå till toppen