Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Momail: "Mobilmedvetandet är helt klart bättre i öst än i väst"

Roger Grönberg vill helst göra allting på samma gång. Han visar Youtubeklipp från tiden med bandet Nasty Idols, knäpper upp skjortan och avslöjar sina tatueringar och springer fram och tillbaka mellan rummen för att bäst demonstrera hur Momail funkar.

Roger Grönberg och James Palm, grundare av Momail, som optimerar e-post och bilder i mobiltelefoner, har haft ett hektiskt år. De har bytt vd och blickar nu mot öst, där 60 miljoner mobilabonnenter i Kina erbjuds deras e-posttjänst.Bild: Foto: Lars Brundin
Grönberg, som grundat Momail ihop med James Palm, har nyligen hoppat av vd-stolen för att syssla med annat inom företaget.
– Att vara vd innebar mycket pappersarbete. Det tycker jag är lite tråkigt. Nu kan jag koncentrera mig på att utveckla bolaget och på expansionen i Asien.
Idén kom till genom frustration. 2004 hade Roger Grönberg köpt en ny mobil.
– Jag försökte skicka två bilder och en pdf till mig själv – och mobilen dog. Det irriterade mig.
Roger Grönberg, som är programmerare, började trixa och på vägen föddes Momail.
Affärsidén är att optimera e-post och bilder i mobilen. Momail krymper bilderna, tvättar bort koder och annat som inte funkar i mobilen och kvar blir små lätthanterliga filer som skickas. Datamängden komprimeras med över 90 procent. Den som ofta skickar och tar emot stora filer med mobilen kan på så vis spara pengar med hjälp av tjänsten.
Året har varit händelserikt. Bolaget är på väg in i Kina där 60 miljoner abonnenter hos företaget Ufida Mobile ska erbjudas Momails e-postsystem i mobilen. Samtidigt har bolaget fått en ny vd: Kenneth Lundin med erfarenhet från Microsoft, bland som ansvarig för Windows expansion i Asien.
– Mobilmedvetandet är helt klart bättre i öst än i väst. I Kina finns en hel generation som inte är uppväxta med pc. De gör sina sökningar på nätet från mobilen istället.
Men Momail visar röda siffror i bokslutet och intäkterna är fortfarande minimala.
– Vi har fått flera kontrakt under 2008 och planerar att nå vinst om två år.
Momail finansieras med hjälp av riskkapital. Bolaget har ett 20-tal delägare, bland annat sjätte AP-fonden och Bonnier Invest.
– Vi har finansiärer med djupa fickor. Men vi måste såklart nå upp till våra delmål hela tiden.
Momail ska fortsätta vara en gratistjänst. Men snart ska en premiumtjänst som kostar pengar lanseras.
– Så småningom hoppas vi på reklamfinansiering. Dessutom förhandlar vi med flera bolag och har nyligen slutit avtal med Telenor i Montenegro.

Fakta

Blev bolag 2005
Startår: 2004, bolagsbildning 2005.
Anställda: 25.
Omsättning 2007: 0.
Resultat 2007: -6,6 miljoner.
Riskkapital: 35 miljoner.
Ägare: Sjätte AP-fonden, Bonnier Invest, Roger Grönberg, James Palm samt ett femtontal affärsänglar runt om i världen.
Gå till toppen