Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kan man träna när man är förkyld?

Vi frågade docent Per Gärdsell, initiativtagare till folkhälsosatsningen Bunkefloprojektet och Dan Salomonsson, verksamhetsansvarig vid Idrottsmedicinskt center i Malmö. Här bredvid ser du deras fem bästa råd till den som är krasslig och ändå vill träna:

1. Har du feber eller ont i halsen – då ska du absolut inte träna. Det är inte fel att ta igen sig några dagar om du känner dig trött, hängig eller har muskelvärk. Träningen ger sämre effekt om du inte är fullt frisk. Men upphör inte helt med fysiska aktiviteter. Ta en promenad eller gör något som inte är så ansträngande. Det är lika dumt att gå hem och lägga sig i tre dagar så snart man är krasslig som att fortsätta träna och inte lyssna på kroppen.
2. Lite småkrasslig? Låt förnuftet råda. Visst kan det gå att träna om du är lite snuvig, framför allt om det brukar fungera för dig. Är du tveksam – avvakta tre dagar. Har du inte blivit sämre dag fyra – börja träna lugnt. Känns det fortfarande bra? Kör hårdare. Avstå annars. Fysisk träning och motion minskar risken att bli förkyld. Men lyssna på kroppens signaler. Det kan vara direkt skadligt att träna med även en lättare infektion i kroppen. De som tränar hårt löper större risk än andra att drabbas av förkylningar och infektioner.
3. Vill du absolut träna trots att du känner dig småsjuk? Tänk på att ju högre arbetspulsen är vid träning, desto större är risken för komplikationer. Styrketräning kan vara bättre än konditionsträning. Att ibland göra en andhämtning och ta en kort paus i tränandet kan vara bra för kroppen, även om många som tränar mycket inte vill tro på det. Överträning är faktiskt ett problem i nivå med att folk rör sig för lite.
4. Det är farligt att träna hårt med en infektion i kroppen. Risken för en allvarlig konsekvens som hjärtmuskelinflammation är reell. Jaga inte kicken och endorfinerna så mycket att du glömmer lyssna på kroppens signaler.
5. När du är frisk igen lyder tumregeln – avstå från träning en extra dag efter en kraftig förkylning även om du känner dig helt okej. Kroppen behöver tid att återhämta sig. Men du behöver inte vara rädd för den där efterhängs­na rethostan. Bara du börjar successivt och inte drar igång för fullt.
6. Glöm samtidigt inte att det finns få mediciner som är så bra som aktivitet och träning om du inte känner dig helt kurant. Det är ofta det bästa receptet mot hängighet, lindrig huvudvärk och spänningar. Vanlig vardagsmotion är central för hälsan.
Gå till toppen