Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Österlenfamilj självförsörjande på el

Off the grid, att inte vara inkopplad på elnätet, är en växande livsstil i USA. Vi var med när familjen Wendt på Österlen satte upp vindsnurra på sin Skånegård. Nu ska vindkraften möjliggöra ett åretruntboende.

HAGESTAD. Ute på den nysådda åkern står en ljusblå trädgårdsstol. På den vilar den smäckra vita vindsnurran, importerad från Kina via Tyskland. Det är en så kallad snabblöpare, en horisontell vindsnurra som generellt har större verkningsgrad än de vertikala. Rotorn har en diameter på 140 centimeter. Upp till två meter får de vara utan bygglov.
Efter en veckas konkreta förberedelser är det dags för resningen. Specialfästen för den tolv meter höga masten har tillverkats av en smed på Jernbolaget i Dalby. Masten, två hopsvetsade vattenledningsrör, köpta på Gylleboskroten, ligger i gräset i ett hörn av trädgården.
För att vindsnurran inte ska störas av turbulens måste masten vara dubbelt så hög som de närliggande träden och huset. Mängder av 72-trådig stållina ska monteras i specialsmidda fästen på masten och förankras i marken.
Allt som allt med mast, kabel, batteri, fästen, stållina och vindsnurra räknar Holger och Sussi med en kostnad på ungefär 25 000 kronor.
Gården är redan självförsörjande på el under sommarhalvåret, men vindkraften ska möjliggöra ett åretruntboende för fembarnsfamiljen och ge kontinuitet i deras verksamhet: Holger är akupunktör och lärare i kinesisk medicin medan Sussi håller kurser i ledarskap och i föräldraskap.
1991 fick de köpa den gamla gården mitt ute i det platta åkerlandskapet på Österlen, nära kustlandet mellan Ystad och Simrishamn. En gård som i stort sett var intakt från 1850-talet.
– Det fanns alltså ingen starkström. Och många tyckte att vi var tokiga när vi bestämde oss för att inte installera någon, berättar Holger Wendt mellan tuggorna vid den stadiga lunch som Sussi lagat till de tre män som ska sätta upp vindsnurran. Stämningen vid bordet är uppsluppen.
– Off-grid, säger vännen Jesper Kjällquist, till yrket scenograf och ljussättare och expert på att resa cirkustält.
Off the grid, att inte vara inkopplad på elnätet, är en växande livsstil i USA. Filmstjärnor som Woody Harrelson och Daryl Hannah lever off grid. Holger och Jesper var aktiva kärnkraftsmotståndare under linje 3-tiden och har sedan dess engagerat sig i alternativ livsstil, alternativa energikällor och hållbar utveckling.
I kökssoffan sitter Göran Lengqvist, som har åkt 130 mil från Vilhelmina för att vara med och hjälpa till. Det är han som har importerat vindsnurran från Tyskland. Hans engagemang i alternativa energikällor startade för tre år sedan när han fick ett vattenhjul av sin granne.
– Jag satte ner det i bäcken på tomten och lyckades bygga om en motor från en tvättmaskin till en generator som kunde ladda tolvvoltsbatterier.
Efter detta var Göran Lengqvist biten. I dag driver han ett eget företag och har dessutom byggt upp en hemsida om alternativ energi, 24volt.eu. Den startade som ett ideellt projekt och innehåller både information och beskrivningar av hur man själv bygger vindkraftverk, vattenhjul, luftsolfångare och generatorer. Sedan i mars har han också en webbshop. Göran säger att intresset för alternativ energi växer, sidan har åtta-niotusen besökare varje månad.
Efter espresso med äpplekaka ger de sig ut i blåsten.
Snabbt inser Jesper Kjällquist att det fattas tjugofem meter stållina. Sussi Wendt kastar sig i bilen och åker till Löderups lokalförening. De andra tre fortsätter att montera fast stållinor. De tänker provresa masten en gång innan de monterar vindsnurran. Jesper Kjällquist, som behärskar den klassiska tekniken att resa cirkustält, leder arbetet.
Sussi anländer med mer stållina.
– Snabbare än i Stockholm, säger Jesper Kjällquist. Snabbt och vant monterar han resten av linan. Det är dags att göra provlyftet. Sydsvenskans reporter och Sussi Wendt får i uppdrag att hålla undan buskar och träd på ett par ställen för att undvika att stållinorna fastnar. De fastnar ändå nästan direkt, och Göran Lengqvist får stå och hålla masten nästan helt själv medan Holger Wendt klipper ner hyllebuskaget. Så sker lyftet. Bit för bit höjs masten, men stoppas igen - en stållina är för kort.
Proceduren börjar om. Först halv sju på kvällen står masten med vindsnurran på, tolv meter rakt upp i luften. Holger Wendt är exalterad:
– Var är champagnen, var är champagnen?!
Jesper Kjällquist är mera jordnära.
– Jag har Pommac i bilen.

Luftsolfångare och solpanel

Det 240 kvadratmeter stora huset värms upp med vedspisar och gasolkaminer. Men det finns också modernare teknik: en solpanel på taket omvandlar solenergi till el, och en luftsolfångare på fasaden blåser in varmluft i vardagsrummet med hjälp av en fläkt. En sensor slår på fläkten när temperaturen sjunker i rummet.

Bygglov behövs inte

PWG 400 är ett 12 volts vindkraftverk avsett för platser med bra vindförhållanden. Regulator ingår och till den kan även en solpanel på 100 watt anslutas. När batterierna är fulladdade bromsas bladen. Effekten är 400 watt vid 12 m/s. Max effekt: 450 watt vid 13 m/s. Turbindiameter: 1,4 meter. Bygglov behövs ej vid diameter under 2 meter. Bladen börjar snurra vid 2,3 m/s, laddspänning nås vid: 5,5 m/s.
Gå till toppen