Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya husockupationer i Lund

Polisen säger att man försökt föra en dialog med de ungdomar som ockuperat två nya hus i Lund, sedan ”Smultronstället” på Kävlingevägen revs. Husockupanterna tycker dock inte att någon sådan ansats har gjorts.

Sex ungdomar i 20-årsåldern greps av polisen klockan 11 på tisdagsförmiddagen misstänkta för grovt olaga intrång i det ockuperade huset ”Smultronstället” på Kävlingevägen. På kvällen släpptes ungdomarna efter förhör, men de är fortsatt misstänkta för brottet.
Under tisdagskvällen ockuperades två nya hus i Lund på Bankgatan och Klosterängsvägen. Några av husockupanterna har varit involverade i ockupationen av Smultronställlet.
Ett tiotal ungdomar befann sig under natten mot onsdagen i en gammal cykelaffär på Bankgatan i Lund. En handfull andra ungdomar i ett annat hus på Klosterängsvägen på Norra Fäladen.
Huset vid Kävlingevägen kallades Smultronstället och revs under tisdagsförmiddagen trots ungdomarnas protester. En av personerna i sällskapet kallar sig Erik och han berättar om ockupationen av det nya huset på Bankgatan.
– Det här är en reaktion på kommunens handlande och hur man valde att agera tidigare idag, säger Erik och låter ganska bister.
Vad är det för hus ni har ockuperat?
– Det är en gammal cykelaffär med en lägenhet som ligger intill. Det är väldigt stort här. Det är ett bra hus, men det kan aldrig ersätta Smultronstället.
Varför inte?
– Smultronstället hade ett extremt fint läge. Det fanns jättebra grannar och vi kände att vi hade ett stort stöd från allmänheten. Vi hoppas förstås att vi kan få lika bra kontakt med folket här, men vi har bara varit här i en timme.
Stämningen i huset har hittills varit god. Bland annat har ockupanterna suttit på gatan och sjungit tillsammans. Utanför huset har man hängt upp en banderoll där det står: "Vi är många! Vi är överallt! Vi ger fan aldrig upp!"
Ytterligare ett hus hade under tisdagskvällen ockuperats av lokala ungdomar på Klosterängsvägen.
– Det vet jag inte så mycket om, det är andra personer som är involverade i det, säger Erik.
Polispatruller har varit på plats på vid Bankgatan under tisdagskvällen. Men enligt Johan Wahlöö, biträdande inre befäl vid Lundapolisen, har ockupanterna inte visat sig villiga till att samarbeta.
– En anmälan ska upprättas och vi arbetar vidare under morgonen. Vi kommer inte att göra något akut under natten, säger han.
Gå till toppen