Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fångad i en erotisk malström

Ben Kingsley fångar åtskilligt av det rothska porträttet av en fullfjädrad egoist och narcissist som plötsligt överraskas av kärlek och förlust. Som Consuela är Penélope Cruz i huvudsak dekorativ, skriver Jan Aghed.

OriginalTitle: Elegy. Genre: Drama. DirectedBy: Isabel Coixet. Actors: Penélope Cruz, Ben Kingsley, Patricia Clarkson, Dennis Hopper, Peter Sarsgaard.. Country: USA. PublishYear: 2008.
Bild: Foto: Joe Lederer
Romanen kombinerar den tidige Roths mani på sex med den senare Roths fixering vid ålderdom och död. Som jag själv läst honom överbryggas avståndet mellan dessa poler av författarens karakteristiska, påfallande livskraftiga, negativa kvinnosyn.
Att denna har mildrats i ”Elegy”, filmversionen av ”The Dying Animal”, torde hänga ihop med att regissören är en kvinna, spanjorskan Isabel Coixet. Å andra sidan har hon och manusförfattaren Nicholas Meyer också tonat ner bokens pessimism och tragik och gett vreden och bitterheten i den desperation varmed Roth/berättaren Kepesh ser på sitt och kroppens åldrande en mer prydlig, mindre berörande framtoning.
Det behöver väl knappast sägas att de gynekologiska beskrivningar som Roth gärna excellerar i inte beretts plats i filmversionen. För att göra större rättvisa åt romanens klimat av ångestfylld sexuell besatthet och osminkat provokativt begär skulle säkert Coixets franska kollega Cathérine Breillat med sin utmanande erotiska djärvhet, kanske också fransyskan Pascale Ferran, som häromåret signerade en ypperlig filmatisering av D H Lawrences ”Lady Chatterleys älskare”, ha inneburit bättre alternativ.
Kepesh träffar vi först då han i tv pratar om Merry Mount, en handelsutpost i 1600-talets Nordamerika som med sin frihetsivrande inställning till sexualitet och tolerans för kroppslig njutningslystnad stod i skarp motsättning till den gudfruktiga, puritanska kolonin Plymouth. Det är ideal som han själv praktiserat i form av bekymmerslöst sex med en mängd erövringar sedan hans äktenskap kraschade många år tidigare.
Filmens intrig kretsar kring denne kroniske sexmissbrukares möte med kubanska skönheten och studentskan Consuela Castillo på ett terminslutsparty och hans misslyckade försök att hålla fast vid sin princip om känslomässig distans.
I själva verket vänder hon upp och ner på hans liv. Vad som var tänkt som ännu ett sorgfritt erotiskt äventyr förvandlas för hans del till en affär fylld av djup passion, oresonligt ägandebegär och vanmäktig svartsjuka.
I en av sin karriärs främsta roller fångar Ben Kingsley åtskilligt av det rothska porträttet av en fullfjädrad egoist och narcissist som plötsligt överraskas av kärlek och förlust. Som Consuela är Penélope Cruz i huvudsak dekorativ.
En långt mer intressant aktris är Patricia Clarkson, som spelar Kepeshs reguljära älskarinna Carolyn. Men Dennis Hopper som romanens filosofiske poet George? Ett bisarrt val.
Gå till toppen